september 22, 2022
Artikel

De Grens Bereikt – Nederlands Film Festival

Naar aanleiding van onder andere de oorlog in Oekraïne stelde het NFF een speciaal filmprogramma samen. In deze diverse mix aan onder andere speelfilms, documentaires en korte films slaan mensen op de vlucht of moeten ze kiezen tussen twee kwaden. Óók gaan de films over de opmerkelijke veerkracht en weerstand die mensen in oorlogssituaties mee kunnen dragen. De films in het programma zijn tot en met maandag 26 september te zien. Welke ga jij bekijken? Hieronder een kleine selectie.

Do Not Hesitate

Tijdens een vredesmissie in het Midden-Oosten zijn drie jonge soldaten op zichzelf aangewezen als hun militaire voertuig met pech middenin de bloedhete woestijn vast komt te staan. Steeds meer losgezongen van de werkelijkheid proberen de militairen het hoofd koel te houden. Rampzalige gebeurtenissen stapelen zich op nadat de soldaten een veertienjarige jongen volgen naar vijandig gebied, op zoek naar water. Kunnen ze deze jongen wel vertrouwen? Is hun paranoia terecht? De film ging in première op het New Yorkse Tribeca-festival en was de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Three Minutes – A Lengthening

In 1938 filmde David Kurtz de Joodse inwoners van het Poolse stadje Nasielsk. Ze doen hun gewone dingen, of drommen nieuwsgierig rond de camera. Wij kijken terug. We weten hoe het afliep, maar zolang we kijken zijn ze er nog. Drie minuten beeld, grotendeels in kleur, het enige bewegende materiaal dat bekend is van deze Joodse gemeenschap. Wat vertelt dit over hen? Deze bijzondere found footage werd vol verbeelding gemonteerd tot een indrukwekkend filmessay dat langer dan een uur duurt.

Mijn beste vriendin Anne Frank

Deze allereerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank vertelt het aangrijpende verhaal van Hannah Goslar en haar bijzondere vriendschap met Anne. Hannah en Anne zijn boezemvriendinnen als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de nazi’s Amsterdam overnemen. Wanneer de familie Frank uiteindelijk onderduikt, verliezen de meiden elkaar uit het oog. Drie jaar later, in 1945, volgt een bijzondere ontmoeting tussen de meisjes in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De moedige Hannah zet haar leven op het spel om haar sterk verzwakte vriendin te helpen.