Onthulling Vector of Memory Overloon
oktober 21, 2021
Artikel

Nieuwe Vector of Memory onthuld in Overloon langs de Liberation Route Europe

Op 14 oktober werd langs de Liberation Route Europe in Overloon een nieuwe Vector of Memory onthuld. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, vormt de route een verbinding tussen de belangrijkste regio’s waarlangs de opmars van de geallieerden door Europa tussen 1943-1945 plaatsvond. Een aantal belangrijke locaties langs deze route zijn gemarkeerd met zogenoemde Vectors of Memory, monumentale wegwijzers waar meer informatie over die plekken te verkrijgen is en waar persoonlijke verhalen te beluisteren zijn.

Fotograaf: Matthijs Iseger

Over de Liberation Route Europe
De route begint in Londen en loopt via de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Noord-Brabant, Limburg, Arnhem, Nijmegen, via het Hürtgenwald naar Berlijn. Op bijzondere wijze verbindt de route mensen, plekken en evenementen om zo het einde van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Europa te vieren. Bovendien zet de alsmaar uitbreidende route de gevolgen en de geschiedenis van de oorlog in een multinationale context.

Verbinding
De route is een van de initiatieven van onze partner Liberation Route Europe Foundation. De organisatie zet zich net als vfonds in om cultureel erfgoed met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog te behouden en waarde toe te voegen aan de herinnering en betekenis daarvan. Verder maakt de organisatie zich hard om deze geschiedenis relevant en toegankelijk te maken, met name voor jongere generaties. Met het netwerk van routes die door de Liberation Route Europe tot stand zijn gekomen, met een lengte van bijna 10.000 kilometer, worden nieuwe manieren van wandelen, hiken en fietsen mogelijk gemaakt.

Vector of Memory rendering

Vectors of Memory
Een aantal belangrijke locaties langs de route zijn gemarkeerd met zogenoemde Vectors of Memory. Deze markeringen zijn ontworpen door de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van het onlangs geopende Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Naast dat deze markeringen de weg wijzen en meer informatie verschaffen, zijn er op de historische locaties waar ze staan persoonlijke oorlogsverhalen te beluisteren over wat zich hier heeft afgespeeld.

Onthulling
Op 14 oktober was het 77 jaar geleden dat Overloon werd bevrijd door de geallieerden na drie weken van heftige gevechten tijdens De Slag om Overloon, die bekend staat als de zwaarste tankslag die ooit op Nederlands grondgebied heeft plaatsgevonden. Ter gelegenheid hiervan werd een speciale Vector Of Memory onthuld tijdens een feestelijk programma op drie verschillende locaties in en rond de gemeente. De festiviteiten werden opgeluisterd door onder andere een flyby met twee historische vliegtuigen.

Liberation Route wandelroute door Limburg
Inmiddels is ook Limburg bij de route aangesloten en worden er in de gehele provincie 30 Vectors of Memory geplaatst. De route door Limburg verbindt de historische gebieden als het Hürtgenwald, de Ardennen en Arnhem en vertelt het verhaal van de bevrijding van Limburg. De route volgt het Limburgse wandelknooppuntennetwerk en lange afstandswandelpaden.

Bekijk het volledige internationale wandelnetwerk op https://www.liberationroute.com/, inclusief alle verhalen langs de route en een routeplanner om een eigen wandelroute uit te stippelen.