de-muren-hebben-oren-vfonds
oktober 7, 2020
Artikel

Ontmoetingsproject: De Muren hebben Oren

Dit jaar steunt het vfonds een bijzonder mooi project: De Muren hebben Oren. Het project probeert de segregatie-lijnen die in het Nederlandse basisonderwijs bestaan te doorkruisen door leerlingen en stadsbewoners, die normaal gesproken alleen maar horen of lezen over elkaar, met elkaar in contact te brengen en een eventuele voedingsbodem voor onbegrip en vooroordelen weg te nemen.

Het vfonds steunt dit bijzondere ontmoetingsproject van harte, omdat het leerlingen niet alleen in contact brengt met (oudere) stadsgenoten, maar ook met leeftijdsgenoten. Zo krijgen leerlingen uit ver uiteen liggende wijken (zowel geografisch als sociaal- cultureel en sociaal economisch) samen les, interviewen zij elkaars familieleden en geven zij gezamenlijk een eindpresentatie. Het gevoel van ‘erbij horen’ begint bij het besef van een gedeelde geschiedenis. De Muren Hebben Oren geven deze jonge stadsbewoners het inzicht mee dat zij allen onderdeel uitmaken van de stadsgeschiedenis en daarmee ook van Nederlandse geschiedenis. Iedereen hoort erbij!

Wat doet De Muren Hebben Oren?

De Muren hebben Oren brengt leerlingen van 10-12 jaar van verschillende scholen in Den Haag, Rotterdam en Utrecht met elkaar in contact. Familie en stadsgenoten worden hierbij als ‘Verteller’ gevraagd: zij worden geïnterviewd over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de desbetreffende stad, of vertellen over hun komst naar de stad vanuit de voormalige koloniën, als (familie van een) voormalig gastarbeider, als arbeidsmigrant of als vluchteling. Tezamen vormen al deze verhalen de meerlagige geschiedenis van de stad. Aan het einde houden de leerlingen van alle scholen in een stad een eindpresentaties waar ook de geïnterviewden bij aanwezig zijn. 

Kijk voor meer informatie op www.demurenhebbenoren.nl/

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.