september 6, 2019
Artikel

Opening Herinneringscentrum en Nationaal Monument Oranjehotel

Op vrijdag 6 september 2019 heeft Koning Willem Alexander de officiële opening verricht van ‘Het Oranjehotel’ – de geuzennaam die de gevangenen zelf gaven aan de plek die tijdens de Duitse bezetting officieel Deutsches Polizeigefängnis Scheveningen heette. Tussen 1940 en 1945 zaten er meer dan 25.000 mensen op deze plek gevangen, voornamelijk verzetsstrijders, maar ook een grote groep Joden en mensen met een politieke of geloofsovertuiging die de Duitse bezetter niet aanstond. Ook zwarthandelaren en plegers van andere economische delicten werden er vastgehouden.

Onder de gevangenen in het Oranjehotel zaten bekende personen, zoals de ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff RoelfzemaRudolph CleveringaTitus BrandsmaGeorge MaduroPim Boellaard, Henri Pieck, Simon Vestdijk, Heinz Polzer (Drs. P.) en Corrie ten Boom. Maar ook talloze anderen. Sommigen werden vrijgelaten, anderen gedeporteerd naar andere gevangenissen of kampen of ter dood gebracht op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte.

Het museum heeft een vaste tentoonstelling waar de verhalen worden verteld van mensen die er opgesloten zaten. Cel 601, een van de dodencellen, is nog in de originele staat te zien. In de open ruimte binnen de gevangenismuren vindt in de toekomst de jaarlijkse herdenking plaats.

Voor meer informatie: Oranjehotel.org

Klik hier om het live verslag van de opening Oranjehotel door de NOS terug te kijken

D-Gang in Oranjehotel (Foto: Arjan de Jager)