maart 9, 2022
Artikel

Opening nieuw bezoekerscentrum oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

Op 3 april is de officiële opening van het nieuwe bezoekerscentrum bij de Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Vfonds is trotse partner van het nieuwe bezoekerscentrum omdat het middels een tentoonstelling bezoekers, jong en oud, laat nadenken over de gevolgen die oorlog en geweld kunnen hebben als je aan een andere kant van de geschiedenis staat. Door oorlog vanuit een ander perspectief te bekijken, krijgen bezoekers de werkelijke omvang van deze verschrikkelijke tijd voorgelegd. Daarnaast draagt het centrum bij aan het vergroten van kennis over een beladen plek die voor velen nog onbekend terrein is.

Een centrum om te herinneren

In het bezoekerscentrum is een vaste, multimediale tentoonstelling te zien die bezoekers meeneemt in de geschiedenis van de enige Duitse Oorlogsbegraafplaats in Nederland. De tentoonstelling geeft hen de mogelijkheid om meer te weten te komen over de levensverhalen van de 32.000, voornamelijk Duitse soldaten die in Nederland tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Wie waren deze mensen, wat was hun houding ten opzichte van de oorlog en hoe worden zij herinnerd? Bezoekers krijgen zo een nieuwe kijk op de geschiedenis.

Openingsweekend bezoekerscentrum

Op 2 april wordt er voor geïnteresseerden vanaf 10.00 uur een open dag georganiseerd. Er kan dan deelgenomen worden aan rondleidingen en er is de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Een dag later, op 3 april, is vanaf 14.00 uur de officiële opening van het bezoekerscentrum voor genodigden. Op die dag wordt ook de nieuwe vector van de Liberation Route Europe onthuld. Na de opening zijn het bezoekerscentrum en de tentoonstelling 7 dagen in de week geopend van 9:00 uur tot 17:00. Entree is gratis. Meer informatie: https://www.joc-ysselsteyn.eu/nl/duitse-oorlogsbegraafplaats-ysselsteyn/