nationaal-militair-museum-tentoonstelling-hij-of-ik-2020
februari 17, 2020
Artikel

Opening tentoonstelling ‘Hij of ik’ in Nationaal Militair Museum

In het kader van 75 jaar Bevrijding vond op 13 februari 2020 in het Nationaal Militair Museum (NMM) de opening plaats van de tentoonstelling ‘Hij of ik. Een Canadees en een Duitser’. Vfonds is trotse partner van het museum, omdat deze tentoonstelling een genuanceerd beeld geeft van de beleving van soldaten, aan beide kanten van de strijd.

De tentoonstelling toont de bittere strijd voor de bevrijding vanuit geallieerd én Duits perspectief. Zo volgen we de Franstalige Canadees Léo Major uit Québec, in zijn opmars vanaf Juno Beach naar plekken waar hij ernstig gewond raakte, zijn beste vriend verloor en in zijn eentje Zwolle binnenviel. Ook leren we de Duitse militair Hans Kürten uit Hitdorf bij Leverkusen kennen, die net als Léo zijn beste vriend verliest en meerdere malen zwaargewond raakt. Lopend langs levensechte diorama’s beleef je hun verhalen, en hun emoties. Ook geeft de tentoonstelling een beeld van het materieel waarmee ze te maken hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals een originele Canadese invasievlag uit Normandië en een Duits propagandakanon.

‘Hij of ik’ is de grootste productie van het NMM tot nu toe en is te zien tot en met 26 september 2021. Kijk voor meer informatie en tickets op https://www.nmm.nl/hij-of-ik/