Herinneren, herdenken en vieren

Om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden, ondersteunt het vfonds oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra vertegenwoordigd in de SMH 40-45. Zo dragen wij bij aan de kennis over operaties en de gevolgen ervan voor burgers en de mensen in uniform die voor vrede en veiligheid zorgen. Naast herdenken moet de bevrijding, vrijheid en vrede vooral ook gevierd én gewaarborgd worden. Wat o.a. zichtbaar is door de steun aan een aantal herdenkingsprojecten op 4 mei, en de bevrijdingsfestivals door het hele land op 5 mei en de ontwikkeling van de Liberation Route Europe.

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe is een internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt en toegankelijk maakt voor bezoekers uit de hele wereld. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam die uiteindelijk leidde tot de val van de muur. De route verbindt het verleden met het leven in het huidige Europa en andere delen van de wereld, waarbij de nadruk ligt op de rol van internationale verzoening en een oproep tot reflectie over de waarde van onze felbevochten vrijheden.

Herdenkingen en bevrijdingsfestivals

In Nederland zijn het hele jaar herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. In bijna elke gemeente vindt een herdenking plaats.

Op 5 mei vieren wij de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. De hele dag door zijn er festiviteiten in het land. Op de Bevrijdingsfestivals staan we samen stil bij dit gegeven, tijdens verschillende momenten en activiteiten. Om te vieren dat we vrij zijn, en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.

Het vfonds ondersteunt de 14 bevrijdingsfestivals via het Nationaal Comité 4 & 5 mei