februari 10, 2021
Artikel

Partnership tussen vfonds en LREF voor drie jaar vastgelegd

Vfonds is ook de komende jaren partner van de LRE Foundation (LREF), voorheen de Stichting Liberation Route Europe. Vandaag ondertekenden directeur van vfonds Lisette Mattaar en Rémi Praud, statutair directeur van de LRE Foundation de intentieverklaring. De LRE Foundation is in ruim tien jaar tijd uitgegroeid van een regionaal project in Nederland tot een volwaardige internationale organisatie met een uitgebreid netwerk van leden en partners in twaalf landen. Een van de grote initiatieven van LREF is de ontwikkeling van de Liberation Route Europe, een internationale herdenkingsroute die op vernieuwende wijze de historische verhalen rond de bevrijding door de geallieerden toegankelijk en tastbaar maakt voor een breed en internationaal publiek.

De samenwerking tussen de LRE Foundation en vfonds is door de ondertekening van de intentieverklaring vandaag bekrachtigd tot en met 2023. LREF en vfonds stellen als gezamenlijk doel om op een laagdrempelige manier bij te dragen aan de vergroting van kennis over de bevrijdingsroute van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wandel- en later ook fietsroutes voeren langs belangrijke historische plekken, zoals militaire erevelden, begraafplaatsen, monumenten en oorlogsmusea, en brengen de verhalen en ervaringen tot leven voor een breed en internationaal publiek.

“Door het levend houden van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog dragen we bij aan het verhaal over vrijheid waarmee we alle generaties willen inspireren. Door de herbevestiging van het partnerschap, dat we voor de derde maal aangaan, kunnen we samen bijdragen aan de kennis over de bevrijdingsroute en hiermee de waardering voor de democratische rechtstaat en vreedzame samenleving waarin we leven vergroten.”

Lisette Mattaar, directeur vfonds

Liberation Route Hiking Trail

Het internationale lange-afstandswandelpad van Londen naar Berlijn wordt een uniek, duurzaam en internationaal monument. LREF werkt momenteel aan het bij elkaar brengen van alle verhaallijnen en perspectieven en werkt samen met verschillende partijen om bestaande wandelroutes te koppelen aan de herdenkingsplekken. Op diverse (luister)plekken langs de route zijn persoonlijke oorlogsverhalen te beluisteren en brengen de zogenoemde ‘vectors of memory’, ontworpen door architect Daniel Libeskind, een eerbetoon aan wat zich ter plaatse heeft afgespeeld.

Rémi Praud, statutair directeur van de LRE Foundation, zegt over de samenwerking: “De LRE Foundation is vfonds erg dankbaar voor de steun als strategisch partner sinds 2012. In de eerste fase hebben we onze organisatie opgezet, ons netwerk uitgebreid en de internationale lancering gehad. Daarnaast is de wetenschappelijke onderbouwing van de Liberation Route gerealiseerd en zijn vele projecten zoals de reizende expositie ‘Routes of Liberation’ tot stand gekomen. Ook werden succesvolle publiekscampagnes rond 70 en 75 Jaar Vrijheid ontwikkeld en uitgevoerd. Samen met vfonds trekken we die lijn de komende drie jaar graag door. De hernieuwde steun zal worden ingezet om de Liberation Route Europe tastbaar te maken en daarmee betekenis te geven aan ons leven in vrede en vrijheid, waarden waar ook vfonds voor staat.”

Bekijk de video van het ondertekenmoment onderstaand.