augustus 13, 2021
Artikel

Platina voor De Slag om de Schelde

De oorlogsfilm De slag om de Schelde is de eerste Nederlandse speelfilm van 2021 die meer dan 400.000 bezoekers heeft getrokken. Het is gezien de beperkingen die de bioscopen zijn opgelegd een grote prestatie van producent Levitate Film en distributeur September Film dat deze mijlpaal bereikt is. Als initiator en grootste financier is vfonds hier ontzettend trots op want hierdoor is een belangrijk maar onderbelicht verhaal met het grote publiek gedeeld.

Het is de eerste keer sinds het begin van de coronacrisis dat een Nederlandse film zoveel bezoekers trekt. Ondanks de valse start toen op de premièredag afgelopen december de bioscopen opnieuw werden gesloten hebben inmiddels ruim 400.000 mensen De Slag om de Schelde gezien. Een mijlpaal om trots op te zijn! Met deze film dragen we samen bij aan bewustwording over een vergeten slag, de gevolgen die gemaakte keuzes kunnen hebben, de strijd voor vrijheid en het grijze gebied tussen goed en fout. Hoofdrolspelers Gijs Blom en Susan Radder namen de Platina Film Award in ontvangst.

Centraal in de film staat de slag, die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Op het onder water gelopen Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een Engelse gliderpiloot en een Zeeuws verzetsmeisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid. Hoe beslis je over ‘goed’ en ‘fout’ en wat zijn de gevolgen van de keuzes die je maakt?

Het zijn deze vragen waarmee vfonds en de makers jongeren willen laten nadenken over onze geschiedenis, het verhaal van een vergeten slag en op betekenisvolle en invoelbare wijze duiding te geven aan wat vrijheid en vrede betekenen.

De bioscoophit is op dit moment nog in heel Nederland te zien. Bekijk hier de trailer:

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Foto: Joke Schut