Maan-Limburg-postcast-15 augustus-vfonds
augustus 5, 2020
Artikel

Podcastserie over Nederlands-Indië

Meraki Theaterproducties lanceert op 15 augustus een gloednieuwe podcastserie genaamd ‘Postcast’. Tijdens deze podcasts worden brieven van Indische Nederlanders en Molukkers over of uit de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring besproken. De podcastserie vormt het vooronderzoek voor theatervoorstelling Rumah Saya (Mijn Thuis) die in 2021 in première gaat.

Bij veel families was de tijd in Nederlands-Indië taboe, verhalen werden niet doorgegeven aan de 2e generatie die er ook niet naar durfde vragen. Voor de derde generatie is dat anders. Zij zijn nieuwsgierig naar hun geschiedenis en identiteit en zoeken antwoorden op hun vragen. Wat gebeurde er in de Jappenkampen en de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog? Waarom was het taboe en wordt er nog steeds weinig over gepraat? Hoe was het voor de eerste generatie Indo’s om in Nederland te wonen? En hoe was het voor de tweede generatie om niet te mogen praten over de wonden van die tijd?

Het vfonds steunt de eerste Postcast die in het teken staat van herdenken en is opgenomen in Museum Sophiahof (van Indië tot nu) in Den Haag. Deze is vanaf 15 augustus, de Nationale Herdenking, te beluisteren via Spotify en YouTube.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Foto: Maan Limburg