december 15, 2020
Artikel

Première De Slag om de Schelde

Gisteren was de wereldpremière van De Slag om de Schelde, de Nederlandse oorlogsfilm van Levitate Film waar vfonds als initatiefnemer sinds het begin bij betrokken is geweest. De première in het Zeeuwse Vlissingen was sober, maar de bezoekers die de film zagen waren wél onder de indruk. We kijken terug op een bijzondere avond die we samen met een aantal relaties mochten beleven.

Een bijzonder maar ook dubbel moment gisteren in Vlissingen. Want met de feestelijkheid van de première kwam ook het bericht dat Nederland wederom in lockdown gaat. En dat betekent dat de film pas in 2021 in de bioscoop te zien zal zijn. Als initiatiefnemer van de film betreuren we dit enorm, want we willen juist het grote publiek bereiken. Vooral nu we hebben gezien wat het eindresultaat is geworden: een ontzettend spannend oorlogsdrama over een bijna vergeten slag die cruciaal bleek voor de bevrijding van Nederland. Een gebeurtenis die ook bij de jonge hoofddrolspelers Susan Radder en Gijs Blom onbekend was, en met hen een groot deel van Nederland. We zijn dan ook trots op onze partner Levitate Film, die het vergeten verhaal van de slag om de Schelde op weergaloze wijze naar het grote doek heeft gebracht.

Wat het succes van deze film bepaalt? Dat gaat verder dan bezoekersaantallen. Verder ook dan kennis en bewustwording. Het gaat er boven alles om dat de jongere generatie de bioscoop uitloopt en het gevoel heeft te willen handelen, te willen werken aan de instandhouding van vrede en vrijheid.’

Matthieu Borsboom, voorzitter van vfonds

Een film die jongeren aan het denken zet

Naast een belangrijke geschiedenisles is het vooral een film die je aan het denken zet. Vfonds en Levitate Film willen hiermee met name de jonge generatie bereiken: hoe is het om in oorlog op te groeien? Hoe bepaal je wat goed en wat slecht is? Wat betekenen vrede en vrijheid en hoe voelt het om hiervoor te moeten vechten? Tijdens de première nodigde vfonds ook de 16-jarigen Ezra en Zoë uit Zeeland uit. Zij maakten een mooie reportage met een aantal eerste beelden en exclusieve interviews met de hoofdrolspelers en producent Alain de Levita.