Op 4 en 5 mei zijn we in gedachten bij hen die voor Nederland hebben gestreden en herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. We staan stil bij dat we in Nederland al 76 jaar in vrijheid leven. Hoe gaan we vandaag de dag om met vrijheid, hoe verantwoordelijk voelen we ons daarvoor en wat vraagt het aan inzet van onszelf?
De kracht van herdenken is dat het altijd en overal kan plaatsvinden. Zo ook thuis. Verschillende partners en projecten hebben gewerkt aan een bijzonder programma voor jong en oud om 4 en 5 mei vanuit huis te beleven. Op een aantal plekken in het land zijn er rond deze bijzondere data ook een aantal activiteiten zoals wandelingen of audiotours mogelijk die passen bij de geldende coronamaatregelen. Onderstaand vindt u een overzicht.
Programma 4 mei
Hele dag | Open Joodse Huizen
In dit sprekende herdenkingsprogramma van het Joods Cultureel Kwartier delen vertellers, bezoekers en bewoners verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar worden er op 3 en 4 mei vanuit 13 adressen in heel Nederland livestreams uitgezonden. Klik hier voor het programma en tijden.
4 en 5 mei | Wageningen45 LIVE
Ook dit jaar doet Wageningen45 verslag van verschillende activiteiten en ceremonies. Bekende onderdelen als het bevrijdingsvuur, Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en een (aangepast) Bevrijdingsfestival behoren tot het programma. Daarnaast is op 4 mei onze directeur te gast tijdens de live-uitzending om 13.30 uur en vindt er een alternatief eerbetoon plaats aan de verschilmakers van toen, onze bevrijders. Alles is te volgen via de livestream, bekijk hier het programma.
13:30 | Eerbewijs Nationaal Ereveld Loenen
Tijdens de herdenking staan naast de kranslegging, minuut stilte en een speech van burgemeester Aboutaleb persoonlijke verhalen van jongeren en nabestaanden uit alle (voormalige) delen van het Nederlands Koninkrijk centraal. Met onder meer een optreden van Meral Polat en de Antilliaanse zangeres Izaline Calister. De herdenking is live te volgen via Omroep Gelderland.
19:30 | Nationale Kinderherdenking
Vanuit Madurodam, het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld, laat de Nationale Kinderherdenking kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij onze vrijheid. In de aanloop naar 4 mei worden moeilijke thema’s door middel van eigentijdse en interactieve projecten voor hen relevant gemaakt. Klik hier voor meer informatie. De herdenking op 4 mei is vanaf 19:30 te volgen via Omroep West.
20:00 | Nationale Herdenking op de Dam
Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. We zijn in gedachte bij hen die voor Nederland hebben gestreden en herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam geeft schrijver Roxane van Iperen een 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk. Na de kranslegging, het taptoe-signaal en de twee minuten stilte geven een jongere en André van Duin een toespraak. De gehele ceremonie is te volgen via NPO1.
21:00 | Theater na de Dam
Theatermakers en artiesten in heel Nederland zetten zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. De ruim 100 voorstellingen hebben ieder op hun eigen manier betrekking op de Tweede Wereldoorlog en vrijheid vandaag de dag. De reguliere uitzending met dichters, acteurs en zangers is te volgen via NPO 1. Daarnaast zijn er ook tientallen podcasts, films en voorstellingen online te bekijken. Denk aan de kindervoorstelling Sultan in de Maan en Een Duits Leven. Bekijk de hele speellijst van Theater na de Dam.
Programma 5 mei
01:00 (Nederlandse tijd) | Mesa di Pas
Door het gehele Koninkrijk worden er op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Kurá di Arte organiseert op dinsdag 4 mei om 19.00 uur een vrijheidsmaaltijd via Zoom in Curaçao, in Nederland is het dan al 5 mei. Bewoners van Curaçao kunnen zich opgeven om (online) mee te eten, zij krijgen dan een maaltijd thuisbezorgd. Iedereen die dat wil kan het programma gevuld met muziek, poëzie, speciale gasten en historisch beeldmateriaal live volgen via Facebook.
12:00 | 5 mei-lezing
Vanuit het Kunstmuseum Den Haag zendt de NOS de 5 mei-lezing uit die dit jaar gehouden wordt door bondskanselier Angela Merkel. De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door de 12-jarige Mily Al-Azzazi. Studenten gaan tijdens de uitzending met bondskanselier Merkel en minister-president Rutte in gesprek over vrijheid. Aansluitend ontsteekt minister-president Rutte om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur: het startsein voor alle (online) activiteiten op 5 mei.
Hele dag | Bevrijdingsfestivals
De Bevrijdingsfestivals en het Nationaal Comité 4 en 5 mei slaan de handen ineen en geven op deze dag samen met de ambassadeurs van de vrijheid via een livestream bijzondere aandacht aan de waarde en het belang van vrijheid. Zo wordt in verschillende steden het vrijheidsvuur ontstoken, zijn er gesprekken, vrijheidsmaaltijden en meer dan 200 andere optredens en activiteiten. Iedereen kan de festivals gratis online bezoeken. Klik hier voor de programma’s van alle regionale festivals
13:30 – 18:15 | Vrijheidscolleges Live
Dit jaar hebben diverse bevrijdingsfestivals samen met De Vrijheidscolleges een interactief online programma ontwikkeld. Auteur Haroon Ali, presentator Joris Linssen en comedian Soundos el Ahmadi geven speciaal voor jongeren een inspirerende lezing over kansen en vooroordelen, de zoektocht naar identiteit en individuele vrijheid. De kijker kan vooraf en tijdens de uitzending online vragen stellen. Klik hier voor de livestream.
Hele dag | Verhalenestafette
Als onderdeel van het project Erfgoeddragers organiseert In mijn buurt op 5 mei een speciale verhalenestafette waarin kinderen in heel Nederland de oorlogsverhalen van ouderen in hun eigen woorden doorvertellen. De verhalen zijn te volgen via deze link en worden steeds afgesloten met een belletje naar de volgende Erfgoeddrager, om zo het startsein te geven voor het volgende verhaal. Inspirerend voor jong en oud!
20:00 | 5 mei-concert
De nationale viering van Bevrijdingsdag wordt dit jaar feestelijk afgesloten vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Met optredens van onder andere Stef Bos, André van Duin, Claudia de Breij, Hanin, ZO! Gospel Choir, Maan en het Metropole Orkest. Live te volgen via de NOS op NPO1.