De viering van 75 jaar Verenigde Naties ging al eerder van start met de online publicatie van 75 persoonlijke verhalen over de VN. Het vfonds steunt daarnaast diverse activiteiten in het kader van dit jubileumjaar die in aanloop naar 24 oktober worden georganiseerd. Op deze pagina geven wij een overzicht.

14 t/m 17 oktober | Kunstwandeling in tuin Vredespaleis

De Carnegie Stichting organiseert van 14 tot en met 17 oktober iedere avond de ‘Kunst van de Vrede’ wandeling in de tuin van het Vredespaleis. Deze unieke tour verbindt de geschiedenis van de VN, de vrijheid en het Vredespaleis en combineert een sfeervol verlichte tuin met performances en waargebeurde verhalen. Lees er hier meer over.

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is dit evenement helaas komen te vervallen.

19 t/m 24 oktober | Nederland kleurt VN-blauw

Op initiatief van de Nederlandse Verenigiging van de Verenigde Naties (NVVN) zien we in de week voorafgaand aan 24 oktober gebouwen en objecten door heel Nederland in het blauw! Onder andere Slot Loevestein in de Gemeente Zaltbommel, het Vredespaleis in de gemeente Den Haag maar ook de Panoramazaal van de Achmea toren en Love Fontein in de Gemeente Leeuwarden sloten zich bij het initiatief aan.

  • Waar: Bekijk hier welke objecten in Nederland blauw verlicht worden.

19 t/m 24 oktober | Week/nacht van de VN

Voor het eerst duurt wat voorheen de Nacht van de VN was een hele week! Dat betekent van maandag tot en met donderdag workshops over alle hoeken en kieren van de Verenigde Naties, jongereninspraak en hoe zij hun stem kunnen laten horen. Op vrijdag als klapper op de vuurpijl alsnog de Nacht van de VN; een livestream met de verkiezing van drie gloednieuwe jongerenvertegenwoordigers én allerlei bijzondere sprekers.

  • Meedoen: alle workshops, lezingen en games staan hier
  • Nacht van de VN bijwonen: Klik hier om de link naar de livestream te ontvangen. De Nacht van de VN duurt van 19:30 tot 22:00 uur.

23 oktober | TV uitzending 75 jaar VN

Op 23 oktober wordt om 20.25 uur op NPO 1 door de NOS een speciaal programma uitgezonden vanuit het Vredespaleis in Den Haag dat in het teken staat van 75 jaar Verenigde Naties. Onder meer Secretaris Generaal van de VN António Guterres levert een bijdrage aan het programma.

Foto: Maan Limburg

24 oktober | Podcast

De grote aantallen slachtoffers Nederlanders, Totoks, Indo’s, Molukkers en Indonesiërs na 5 mei 1945 geven aan dat in die periode solidariteit en samenwerking waarschijnlijk ver te zoeken waren. Maar als u inzoomt op het individu en luistert naar de persoonlijke verhalen dan kan het zo maar anders zijn. Voor een speciale podcast gaat Stichting Meraki Theaterproducties op zoek naar deze verhalen en bijpassende liederen. De podcast is onderdeel van een reeks van 8 podcasts die tussen augustus 2020 en mei 2021 worden gemaakt en gepubliceerd worden. Elise Doll en de theatermakers Silas Neumann en Nikki Manuputty gaan hierin in gesprek met wisselende gasten over brieven van Indische Nederlanders en Molukkers over of uit de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring.

  • Wanneer: vanaf 24 oktober
  • Hoe te beluisteren: Luister en bekijk hier de podcast over 75 jaar VN én alle andere afleveringen in de reeks.

29 oktober | Online debat: Kunst & design in de VN

Minder bekend zijn misschien de enorme kunstcollecties van de VN; zo schonk Mauritius ooit een gouden dodo! Welk belang hebben kunst en design binnen de organisaties van de VN? Welke rol kunnen geëngageerde kunstenaars spelen binnen maatschappelijke thema’s? En hoe verhouden kunst en diplomatie zich tot elkaar? Het CBK presenteert in samenwerking met SIB-Groningen een debat waarin sprekers uit de wereld van kunst, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek gaan onder leiding van moderator Esther Didden.

  • Wanneer: donderdag 29 oktober
  • Tijd: 19:00 uur – 22:00 uur
  • Kaarten: Reserveer kaarten voor het debat in Forum Groningen of volg het debat online
stoepkrijten IJsselacademie

Oktober | Stoepkrijtproject voor basisscholen

De IJsselacademie en Komvoor ontwikkelden met steun van het vfonds en het Platform WO2 een kant-en-klaar lespakket voor groep 1 t/m 8 over de Verenigde Naties, de waarde van internationale samenwerking en de betekenis van de VN voor vrede veiligheid. Lees er meer over in dit artikel.