Ieder jaar wordt op 25 februari de Februaristaking van 1941 herdacht, een gebeurtenis die nationaal en internationaal grote indruk heeft gemaakt. Het is de enige brede burgerlijke protestactie in bezet Europa geweest tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s. Dit jaar is het 80 jaar geleden, een lustrumjaar. Aangepast aan de coronamaatregelen vindt de herdenking plaats zonder publiek en zonder defilé. U kunt de herdenking wel live volgen, vanaf 16.30 uur op NPO 1. De toespraken worden gehouden door onder andere Femke Halsema en het muzikale programma wordt verzorgt door Wende Snijders.

Naast de jaarlijkse herdenking besteden Comité Herdenking Februaristaking 1941 en andere organisaties dit lustrumjaar aandacht aan de Februaristaking van 1941. Vfonds steunt het lustrumprogramma waar in totaal 25 organisaties bij betrokken zijn, omdat deze gebeurtenis nog altijd een signaal geeft naar deze tijd en deze unieke daad van verzet nooit vergeten mag worden. Het programma van herdenken en vieren inspireert zowel on- als offline een breed publiek. Naast het overbrengen van kennis over het verleden, gaat het juist ook over wat we hier vandaag de dag mee kunnen. Opkomen voor jezelf en de ander, waakzaam blijven voor onrecht en de focus op verbinding zijn belangrijke waarden die verbonden zijn aan het programma.

Tentoonstelling in het Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum heeft een tentoonstelling ontwikkeld die vanaf 24 februari online te bezoeken is. De tentoonstelling Wees Moedig! vertelt het verhaal van Willem, Coba en Joop. Zij stonden op tegen de Jodenvervolging tijdens de Februaristaking van 1941. Wie het verhaal van nabestaanden van de Februaristakers auditief wil beleven, kan ook luisteren naar de gelijknamige podcast.

Stadsarchief

Het project ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam’ presenteert vanaf 18 februari veel nieuwe gegevens over deze razzia’s. In de hal van het Stadsarchief worden alle slachtoffers genoemd en herdacht, een namenmonument aan de hand van foto’s en archiefdocumenten is te zien vanaf 3 maart en wanneer de coronamaatregelen dat toe laten. Op de website van het Stadsarchief worden daarnaast ook 389 korte biografieën gepubliceerd.

Jongeren

Op verschillende scholen in Amsterdam is de Februaristaking van 1941 ook als thema gekozen bij het project van de School der Poëzie en Stichting de Rode Loper en op 21 februari organiseerden een groep jongeren een audiowandeling in samenwerking met Theater na de Dam.
Er wordt dit lustrumjaar nog aan een aantal andere mooie programma’s gewerkt voor jongeren. Kijk op Februaristaking.nl voor het laatste nieuws.

Beeld: het Verzetsmuseum