augustus 1, 2023
Artikel

Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in het gehele koninkrijk en herdenken we alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlog trof alle bevolkingsgroepen van de koloniale samenleving, onder meer Indonesiërs, Molukkers, Indo-Europeanen, Europeanen, Papoea’s, de Joods-Indische en Chinees-Indonesische gemeenschap. De herdenking is gratis toegankelijk en wordt daarnaast vanaf 19.00 uur uitgezonden op tv door de NOS.

Programma Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Op 15 augustus worden ieder jaar bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan. Op die manier staan we stil bij onze gedeelde geschiedenis en gevolgen die tot op de dag van vandaag nog steeds doorwerken.

Op het programma staat een toespraak van schrijver en publicist Reggie Baay (1955). Zangeres Frederique Spigt (1957) zal het gedicht van Wim Kan ‘Er leven haast geen mensen meer…’ voordragen. Evenals vorig jaar zal zangeres Elize (1982) het Indisch ‘Onze Vader’ ten gehore brengen onder begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Bibi Breijman (1991) is zangeres, presentatrice en vlogger en zet zich al jaren in als ambassadeur voor Stichting 15 augustus 1945. Zij zal de herdenking afsluiten met een muzikale bijdrage waarbij ze begeleid zal worden door gitarist Memru Renjaan. Zanger Boudewijn de Groot (1944) zal samen met zijn dochter Caya de Groot en zijn kleindochter Misha Ragas de driegeneratiekrans leggen bij het Indisch monument. Ook draagt hij het liedtekst “Hoe meer ik dichterbij kom” voor.

Lees meer over de Nationale Herdenking 15 augustus

Middagactiviteiten in Den Haag

Voorafgaand aan de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag vinden er in de Koninklijke Schouwburg en op andere locaties in de stad activiteiten plaats om met elkaar te herdenken. Ga voor het volledige programma naar www.hnt.nl/15aug45.