Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in het gehele koninkrijk en herdenken we alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlog trof alle bevolkingsgroepen van de koloniale samenleving, onder meer Indonesiërs, Molukkers, Indo-Europeanen, Europeanen, Papoea’s, de Joods-Indische en Chinees-Indonesische gemeenschap. In het kader van 75 jaar vrijheid zal er dit jaar extra aandacht zijn voor de herdenking, onder meer in de vorm van een speciale tv-uitzending en diverse projecten waarin persoonlijke verhalen en ervaringen centraal staan.

12:20 | NPO1 | Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Op 15 augustus worden ieder jaar bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan. Op die manier staan we stil bij onze gedeelde geschiedenis en de onzichtbare maar voelbare wonden die nog altijd doorwerken tot op de dag van vandaag. De herdenking zal dit jaar geen openbaar karakter hebben en in besloten kring plaatsvinden.
Lees meer over de Nationale Herdenking 15 augustus

19:50 | NPO2 | Televisie-uitzending
Dit jaar is Huizen van Aankomst één van de onderdelen van de herdenking en viering van het officiële einde van WOII. Hiervoor werkt het Indisch Herinneringscentrum samen met Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Aan de huizen, barakken, hotels, pensions en andere plekken waar ruim 350.000 mensen tussen 1945 – 1968 aankwamen, zijn talloze verhalen verbonden die in het project ‘Huizen van Aankomst’ een plek krijgen. Een aantal van deze verhalen staan centraal in de speciale televisie-uitzending die vanuit de Cruise Terminal in Rotterdam wordt uitgezonden, de plek waar destijds duizenden mensen aankwamen.
Lees meer over het project Huizen van Aankomst

Online | Podcastserie over Nederlands-Indië
Op 15 augustus lanceert Meraki Theaterproducties de gloednieuwe podcastserie ‘Postcast’. Elise Doll gaat samen met Silas Neumann en Nikki Manuputty op zoek naar de geschiedenis van de Indische grootvader van Elise en de Molukse grootouders van Nikki. In de achtdelige podcastserie gaan de theatermakers in gesprek met wisselende gasten waaronder ontvangers van de brieven, nazaten, historici, schrijvers en bestuursleden van diverse Indische en Molukse organisaties. De podcastserie vormt het vooronderzoek voor theatervoorstelling Rumah Saya (Mijn Thuis) die in 2021 in première gaat. De eerste Postcast staat in het teken van herdenken en is opgenomen in Museum Sophiahof (van Indië tot nu) in Den Haag. Deze is vanaf 15 augustus gratis te beluisteren via Spotify en YouTube.
Bekijk hier alle nationale projecten, evenementen en momenten rondom de Nationale Herdenking