4-en-5-mei-75-jaar-vrijheid
april 23, 2020
Artikel

4 en 5 mei 2020: samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid

Om op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid te kunnen herdenken en stil te kunnen staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden, zorgt het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met de Stichting 75 jaar Vrijheid voor een aangepast programma. De activiteiten vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. 

4 mei

Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar op 4 mei gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. 

De Nationale Herdenking op de Dam

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek, en wordt live uitgezonden door de NOS. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. 

Het Taptoe-signaal luidt de twee minuten stilte in bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur. Meer informatie over het Taptoe-signaal kunt hier vinden. Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis het eerste couplet mee te zingen.

Bevrijdingsvuur

In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen voor Hotel de Wereld het Vrijheidsvuur ontstoken. Elk jaar wordt het vuur in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland verspreid en ontstoken op de Bevrijdingsfestivals. Nu de Bevrijdingsfestivals niet doorgaan, wordt het vuur aansluitend aan de Nationale Dodenherdenking vanuit Wageningen naar de provincies gebracht. Wageningen45 biedt iedereen de mogelijkheid om thuis het vrijheidsvuur digitaal te ontsteken en door te geven via www.vrijheidsvuur.nl.

5 mei

Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen.

5 mei-lezing

De 5 mei-lezing met Bondskanselier Merkel kan door de omstandigheden helaas niet doorgaan. Hoewel de veertien Bevrijdingsfestivals ook niet doorgaan, staan de Ambassadeurs van de vrijheid dit jaar toch stil bij 75 jaar vrijheid. Online en via social media laten de ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei van zich horen. Het Nationaal Comité hoopt dat heel Nederland zich hier online bij aansluit door via social media te laten weten hoe zij stilstaan bij 75 jaar vrijheid. 

5 mei-concert

Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending vanuit Theater Carré: Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut worden begeleid door het Metropole Orkest. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. De NOS zendt de bevrijdingsspecial om 20.35 uur uit op NPO 1.

75 verhalen

Tot slot nodigt het comité iedereen uit om samen met familie en vrienden stil te staan bij 75 jaar vrijheid. Door verhalen over oorlog, vrijheid en bevrijding met uw gezin thuis of videobellend met familie en vrienden te delen. 75 bijzondere verhalen over vrijheid, verteld door 75 personen geboren na de Tweede Wereldoorlog, kunt u vinden op de website www.vrijheid.nl

Voor projecten 

Heeft u een subsidie van het vfonds ontvangen maar gaat uw project niet door of overweegt u uitstel? Lees hier verder.