Het is de missie van vfonds om, vanuit de verhalen over oorlog en conflict, bij te dragen aan een sterke democratische rechtsstaat en een vreedzame samenleving. Verhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over recentere oorlogen en conflicten in bijv. Afghanistan, Bosnië en nu in Oekraïne. In dat kader deed vfonds een tijd geleden de oproep voor het indienen van aanvragen voor projecten die de actualiteit in al haar aspecten belichten: met ruimte voor verschillende perspectieven en reflectie rond de vraag wat de oorlog in Oekraïne betekent voor de inwoners van Europa en voor die in Nederland.

De oproep was bedoeld voor projecten die op korte termijn konden plaatsvinden zoals een debatavond, pop-up tentoonstelling, herdenking en alle andere snel realiseerbare vormen. Hieronder volgt een kort overzicht van wat n.a.v. deze call tot nu heeft plaatsgevonden of nog plaats gaat vinden (deze pagina wordt bijgewerkt mochten er meer projecten bij komen).

4 juni Finale Basisschool Debatcompetitie: debatteren over de oorlog in Oekraïne

Leerlingen uit heel Nederland gaan tijdens de finale van de Basisschool Debatcompetitie op 4 juni met elkaar in debat in het provinciehuis in Arnhem over de oorlog in Oekraïne. Er zullen experts uit de politiek en journalistiek aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en de stellingen toe te lichten. Zo leren de leerlingen over democratie en vrede én versterken ze hun democratische burgerschapsvaardigheden

21 mei De Balie – So far, yet so close

In samenwerking met Wit-Russische journalisten, activisten en kunstenaars presenteert De Balie op 21 mei So Far, Yet So Close. Een dagvullend programma met gesprekken, film en kunst over de oorlog in Oekraïne, activisme en de strijd tegen autoritarisme vanuit Wit-Russisch perspectief. Meer informatie hier.

20 mei Maatschappelijke Alliantie – Webinar ‘Oorlog in Oekraïne en de impact in de klas’

Op 20 mei wordt een webinar georganiseerd om docenten, directeuren en bestuurders tips en tricks mee te geven over hoe het beste om te gaan met spanningen en zorgwekkende gedachtes in verband met de oorlog in Oekraïne. Via portretten van jonge Oekraïners die hier nu in Nederland zijn en via tips van experts, leren ze de dialoog aan gaan in de klas. Meer informatie hier.

12 mei Informatieavond Oekraïne Oudgedienden Defensie

Vanwege hun ervaringen worden nu opvallend veel oud-militairen benaderd door hun directe omgeving voor advies of wordt hen naar hun zienswijze gevraagd. Vaak zijn zij echter ook niet meer op de hoogte van de precieze situatie in Oekraïne, omdat zij slechts die informatie krijgen die voor iedereen via de reguliere media beschikbaar is. Door het organiseren van deze avond, met een paneldiscussie en verschillende sprekers, krijgen oudgedienden meer informatie over de huidige situatie.

26 maart Kinderdag in Madurodam

Het #Vteam organiseerde op 26 maart in Madurodam een speciale kinderdag dat in het teken stond van de oorlog in Oekraïne. Ruim honderd kinderen hebben op deze dag met elkaar gepraat over oorlog, vrede, vluchten en de toekomst. Tolken zorgden ervoor dat de kinderen elkaar konden verstaan. Ook waren er een paar Nederlands-Russische kinderen bij.

13 maart Oorlogsgravenstichting – Doodstil voor Vrede

Op Nationaal Ereveld Loenen creëerden op 13 maart tijdens een bezinningsbijeenkomst honderden Nederlanders een vredesmonument van gele en blauwe bloemen die samen de tekst ‘Doodstil voor vrede’ vormden. De laatste twee bloemen werden gezamenlijk gelegd door de Oekraïense Iryna Savenko en de Russische Anastasia Kozlova. Alle aanwezigen, waaronder minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en vicepresident van de Oorlogsgravenstichting Tom Middendorp, hielden twee minuten stilte. Het ereveld was doodstil voor de vrede en om alle slachtoffers te gedenken die in de afgelopen weken zijn gevallen in Oekraïne en helaas nog zullen vallen.

Nederlands Debat Instituut – Klassentrainingen

Tijdens trainingen in de klas en vervolgens op het landelijke Onderbouw Debattoernooi is de oorlog in Oekraïne een belangrijk thema. In de voorbereidende klassentrainingen verdiepen leerlingen zich in de oorlog in Oekraïne, in de waarde van de democratische rechtsstaat en in wat de oorlog voor inwoners van Europa, en voor ons Nederlanders, betekent.