Intentieverklaring-Provincie-Flevoland-vfonds
februari 7, 2020
Artikel

Provincie en het vfonds lanceren 75 jaar vrijheid in Flevoland

Commissaris van de Koning in Flevoland Leen Verbeek en directeur-secretaris van het vfonds Lisette Mattaar ondertekenden op 6 februari een intentieverklaring in het Vredesbolwerk in Utrecht. Provincie en vfonds reserveren ieder € 224.000 voor een inhoudelijk publieksgericht programma ter markering van 75 jaar vrijheid in de provincie Flevoland.

Flevoland neemt in het oorlogsverleden van Nederland een bijzondere positie in. Want hoewel Flevoland in zijn huidige omvang en gedaante pas na de Tweede Wereldoorlog ontstond zijn de sporen van het oorlogsverleden ook in de jongste provincie zichtbaar. Zo liggen onder meer op Urk en in de Noordoostpolder oorlogsverhalen besloten die het verdienen om gedeeld te worden met het brede publiek.

Inmiddels zijn verschillende projecten binnen Flevoland van start gegaan. Zo worden de voorbereidingen getroffen voor de berging van een vliegtuigwrak- een Short Stirling – met bemanning in het Markermeer. En van 4 april tot en met 5 mei 2020 rijdt een Vrijheidsexpress door de provincie om verhalen over 75 jaar vrijheid tot aan de voordeur van onder meer scholen te brengen. Bijzondere verhalen over 75 jaar vrijheid in Flevoland zijn te vinden op www.flevoland.75jaarvrijheid.nl.