mei 20, 2022
Artikel

Reizende tentoonstelling In Twee Werelden – Molukkers in Nederland

De geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland tekent zich door tal van gebeurtenissen, beleefd op verschillende plekken en ervaren door verschillende mensen en generaties. De tentoonstelling In Twee Werelden – Molukkers in Nederland reist door het hele land en vertelt deze geschiedenis via wisselende perspectieven.

Het verhaal van de Molukkers in Nederland begon in 1951. Hoe en waarom kwamen zij in Nederland terecht? Hoe is het hen daar vergaan? In de reizende tentoonstelling In Twee Werelden – Molukkers in Nederland wordt hun bijzondere en opmerkelijke verhaal verteld. De bezoeker stapt letterlijk dit verhaal in: in zes zeecontainers, ieder met een eigen thema en perspectief, wordt hij uitgenodigd terug te kijken op bekende en onbekende gebeurtenissen uit de Molukse geschiedenis. De verhalen prikkelen om uit de eigen bubbel te treden en open te staan voor nieuwe, verhelderende perspectieven. Soms zullen deze schuren, omdat ze een ander beeld van de geschiedenis schetsen dan je kent. Het is een uitnodiging om nieuwsgierig te worden naar die andere kant.

Lokale perspectieven

De reizende tentoonstelling biedt zich ook aan als podium voor lokale perspectieven. In elke gemeente wordt de lokale Molukse gemeenschap gevraagd om input te leveren door middel van beelden en verhalen. Ook organiseren zij de opening en eigen activiteiten rondom de tentoonstelling. Bezoekers kunnen ter plekke worden rondgeleid door suppoosten van Molukse afkomst of met veel kennis van de Molukse geschiedenis.

De tentoonstelling is de komende maanden in de volgende gemeenten te zien:

  • Juni: Culemborg
  • Juli: Bovensmilde
  • Augustus: Apeldoorn
  • September: Assen
  • Oktober: Deventer

Daarna zal de tentoonstelling doorreizen naar onder meer Nijmegen, Maastricht, Leerdam, Tilburg, Venlo, Barneveld en Den Haag.

Meer weten? Bezoek dan de website.