februari 2, 2021
Artikel

Robert Croll ontvangt Ereteken van Verdienste in Goud

Bijna 17 jaar was hij achtereenvolgens lid, vicevoorzitter en voorzitter van de Raad van Bestuur van vfonds: mr. Robert S. Croll, tevens oud president van de Rechtbank Zwolle-Lelystad, oud president van de Oorlogsgravenstichting en Kolonel (R) van de Militair Juridische Dienst. Gisteren ontving hij het Ereteken van Verdienste in Goud van de demissionair minister van Defensie. Een bijzonder moment dat recht doet aan zijn jarenlange betrokkenheid en inzet.

Bij de uitreiking waren naast de demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld, zijn echtgenote Cathrien, de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Onno Eichelsheim, de voorzitter van de Raad van Toezicht Job Cohen, de adjudant van de demissionair minister, en Croll’s opvolger vice-admiraal bd. Matthieu Borsboom aanwezig. Demissionair minister Bijleveld sprak mooie woorden over hem en benoemde zijn grote staat van verdienste. Bij zijn aantreden was vfonds een relatief onbekende, charitatieve organisatie van, voor en door veteranen. Onder zijn bevlogen leiding heeft vfonds zich echter ontwikkeld tot een in het veld gekende organisatie die maatschappelijk veel breder georiënteerd is. Uiteindelijk ging het Robert Croll om de bewustwording van mensen dat “Freedom is not free” is. Daarom heeft hij zich altijd ingezet voor de erkenning en waardering van, en zorg voor de geüniformeerden die deze vrijheid mogelijk maakten en dat nog steeds doen, het levend houden van de herinnering aan de oorlog en het grootse stilstaan bij 75 jaar vrijheid. In de laatste jaren van zijn voorzitterschap heeft vfonds gewerkt aan twee prachtige initiatieven. Zo is vfonds de initiator en belangrijkste financier van de film De Slag om de Schelde geweest. En in 2017 was op initiatief van Robert Croll vfonds als founding partner betrokken bij het naar Nederland halen van de Invictus Games. Dat alles vanuit de wens het bewustzijn van de waarde van de vrijheid waarin wij in Nederland mogen leven te vergroten.

“Ere wie ere toekomt. Daarom is dit ereteken zo op zijn plaats voor Robert Croll die zoveel jaar op markante en eigen wijze ons Vfonds liet bloeien. Voor Veteranen, voor de vreedzame samenleving, ook voor de politie en een rechter niet vreemd, voor de democratische rechtstaat.”

Matthieu Borsboom, voorzitter Raad van Bestuur vfonds

Robert Croll droeg op 12 mei jl. het voorzitterschap over aan Matthieu Borsboom. Aanvankelijk zou de uitreiking van het ereteken plaatsvinden tijdens een groots afscheidsfeest in bijzijn van Croll’s familie, (ex-)collega’s, vrienden en partners van vfonds. De maatregelen ter bestrijding van het coronavirus maakten een dergelijke bijeenkomst helaas niet mogelijk. Gelukkig heeft vfonds alsnog, op verschillende momenten, afscheid kunnen nemen van Robert. Zo was er een afscheid van de RvT, RvB en de medewerkers in de zomer van 2020. Noodgedwongen in kleiner gezelschap maar, ten overstaan van enkele vfonds relaties was er ook een afscheid tijdens de première van Slag om de Schelde. Van vfonds ontving Robert Croll een bronzen miniatuur van het standbeeld ‘The Falling Man’. Dat is een sculptuur die op verschillende militaire erebegraafplaatsen ter wereld te vinden is en als eerbetoon geldt aan de gevallenen. Vfonds heeft een dozijn miniaturen laten maken. De overige exemplaren zullen de komende jaren door de Oorlogsgravenstichting worden uitgereikt aan personen die zich in het bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt door hun inzet voor vrede en vrijheid. De uitreiking van het Ereteken op het ministerie van Defensie is de bekroning van zijn inzet.

Kijk de uitreiking van het Ereteken in Goud hier terug.