Slag om de Schelde bij Koffietijd
januari 10, 2020
Artikel

Met de film De Slag om de Schelde is het vergeten verhaal terug op ons netvlies

Sommige verhalen over de oorlog dreigen vergeten te worden – maar het is nog altijd van groot belang dat deze doorgegeven worden: onze vrijheid is immers niet vanzelfsprekend. In het kader van 75 jaar vrijheid wordt daarom, op initiatief van het vfonds, de film ‘De Slag om de Schelde’ geproduceerd. De film vertelt het bijzondere verhaal van een jongen die vastbesloten was Engelandvaarder te worden.

Rudi Hemmes was zo’n Engelandvaarder en een van de weinigen die het verhaal nog uit de eerste hand kan vertellen. Samen met Mark van Eeuwen, producent van ‘De Slag om de Shelde’, was Hemmes op 17 december j.l. te gast in het programma Koffietijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte de destijds 19-jarige Rudi via België en Frankrijk naar Engeland waar hij zich aansloot bij de Irene Brigade. Na D-Day kwam hij in Noord-Beveland terecht, waar hij tegen de Duitsers vocht.

In het programma vertelt hij over zijn keuze om te gaan vechten tegen de vijand en over zijn tijd in de Engelse gevangenis. Een indrukwekkend verhaal dat aanzet tot denken. We zijn hem zeer dankbaar voor wat hij destijds voor ons land heeft betekend, maar ook voor wat hij vandaag de dag nog voor ons doet. Bekijk het fragment van Koffietijd hier.

‘De Slag om de Schelde’ van Matthijs van Heijningen jr. komt in november 2020 in de Nederlandse bioscopen.