september 3, 2019
Artikel

Sophie wint Cees de Veer Kinderprijs

Er is nu een prijs voor een kind of jongere die zich inzet om de wereld iets mooier te maken. Een prijs voor een jeugdige die zich ‘opoffert’ voor anderen en daarmee kleur geeft aan zijn of haar omgeving. Het eerste exemplaar van deze Cees de Veer kinderprijs is vandaag door staatssecretaris van Defensie Barbara Visser uitgereikt aan de uit Friesland afkomstige Sofie.

De Kinderprijs is vernoemd naar Luitenant-generaal buiten dienst Cees de Veer. Hij vindt het belangrijk dat de jeugd betrokken wordt bij de thema’s vrede en vrijheid. ‘We laten met de prijs zien dat kinderen en jongeren verschil maken. We zetten de jonge helden op deze manier in de schijnwerpers en hopen dat ze andere kinderen en volwassenen inspireren’, aldus De Veer. De Kinderprijs is een initiatief van het vfonds in samenwerking met de Kindercorrespondent. De prijs is bij het afscheid van luitenant-generaal b.d. De Veer in het leven geroepen toen hij als vicevoorzitter afscheid nam van het vfonds. De jury staat onder leiding van Cees de Veer met zijn kleindochter Moon, kinderstaatssecretaris Mookie Saluna en presentator Anne-Mar Zwart.

Sofie ontvangt de Cees de Veer kinderprijs.

Als 9-jarige liet ze een van de bewindslieden per brief weten het zielig te vinden dat veel ouderen maar weinig bezoek krijgen. Dat ze daarom met haar beste vriendin vrijwilligerswerk doet in een verzorgingshuis, in de strijd tegen eenzaamheid. Het leidde tot aandacht op social media. Sofies brief werd aangemeld voor de kinderprijs.

Naast de ontvangst van de Nationale Cees de Veer Kinderprijs award mag winnaar Sofie ook een toespraak houden tijdens een grote, landelijke bijeenkomst en krijg ze €1000. ‘Ongelofelijk’, huilde Sofie van blijdschap. ‘Ik ga een high tea organiseren in het bejaardentehuis en heel veel mensen blij maken.’

Zelf actie ondernemen

Visser overhandigde Sofie niet alleen de prijs, maar ook € 1.000,- om te besteden aan het doel waar ze zich voor inzet. “De winnaar laat zien dat iedereen verschil kan maken. Het maakt niet uit hoe oud je bent of dat je in een stad of dorp woont”, zei Visser. “De winnaar laat zien wat echte vrijheid is. Als jij vindt dat iets anders kan, of beter moet, kan je zelf actie ondernemen en het goede voorbeeld geven. De winnaar vindt dat ook ministers in actie moeten komen. Het is heel goed dat jullie ons wijzen op de onderwerpen die jullie belangrijk vinden.”

Ook bedankte de staatssecretaris De Veer voor de prijs. “Want daarmee geef je het stokje over aan de volgende generaties… aan kinderen en jongeren die zich inzetten voor vrede, vrijheid, vriendschap en respect.”

Eervolle vermelding

Er waren meer genomineerden voor de Cees de Veer prijs. Zij worden waar nodig en mogelijk geholpen nog meer verschil te maken.
De 10 laatste genomineerden op alfabetische volgorde zijn:

Andy, Appie, Jahno en Salim (+- 11 jaar oud)
Maakten een rap over hun probleemwijk in Leiden. ‘Eigenlijk zijn er best wel veel kinderen eenzaam en verdrietig, maar schamen zich ervoor. Ze doen allemaal stoer.’
Bas (13): 
Speelde 24 uur piano op bijna alle grote stations in Nederland en haalde ruim €60.000 euro op voor zijn zusje die diabetes heeft.
Lees hier het artikel in Dagblad van het Noorden over Bas
Isis (12) en Nessa (11): 
Verzamelen sjaals en mutsen die ze ophangen in het park voor mensen die het koud hebben.
Jerome (12): 
Zet zich in voor kinderen en onderwijs in zijn geboorteland Guinee. Is een voorbeeld hier en een enorme held daar.
Kees (10):
Droeg de hele winter een korte broek om aandacht te vragen voor het klimaat en bedreigde dieren.
Niek (16): 
Hielp een jongen na het treinongeluk met de Stint in Oss.
Lees hier het artikel over Niek in het Brabants Dagblad
Lilly (11):
Ruimt zwerfafval op en vraagt aandacht voor het klimaat met Lilly’s Plastic Pickup.
Lucas (14): 
Zet zich letterlijk in voor vrede en vrijheid. Geeft gastlessen over WOII op scholen.
Quint (10):
Is vrijwilliger voor gehandicapten. Ik vind mensen met een beperking heel leuk en lief en zie eigenlijk geen beperking, maar alleen maar mooie mensen.’
Sofie (10): 
Doet spelletjes met bejaarden en schreef een brief aan minister De Jonge over eenzaamheid bij ouderen. ‘Als iedereen 1x per week een spelletje zou doen, is het probleem opgelost.’
Omroep Frieslan en Het Friesch Dagblad zette Sophie in het zonnetje