Op 4 mei a.s. zal tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam door schrijver, historicus en tv-presentator Hans Goedkoop de voordracht worden gehouden. Aansluitend houdt burgemeester Halsema van Amsterdam de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. De jaarlijkse 5 mei-lezing wordt dit jaar gegeven in Oss door Ridder der militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman.

Over 4 en 5 mei

De 5 mei-lezing wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss. De NOS zendt zowel de Nationale Herdenking op 4 mei als de 5 mei-lezing live uit op NPO 1. De voorbereidingen voor 4 en 5 mei zijn in volle gang en half april zal Het Nationaal Comité het verdere programma bekendmaken dat zal zijn afgestemd op de dan geldende coronamaatregelen.

Over de sprekers

Hans Goedkoop is bekend als tv-presentator van onder meer het geschiedenisprogramma Andere Tijden, waarvan meer dan 800 afleveringen zijn gemaakt. In 2012 verscheen Goedkoops boek De laatste man waarin hij vertelt over de zoektocht naar de acties en drijfveren van zijn grootvader, KNIL-generaal Van Langen, tijdens de afwikkeling van de dekolonisatie van Indonesië. 

Traditiegetrouw houdt de burgemeester van Amsterdam om de drie jaar de toespraak op de Dam. In 2019 sprak Femke Halsema over de pijn en het grote verdriet die aan onze vrijheid vooraf gingen. Afgelopen jaar werd de toespraak gehouden door André van Duin.

Gijs Tuinman is een Nederlandse officier in de rang van luitenant-kolonel van de Koninklijke Landmacht. In 2014 werd Tuinman door koning Willem-Alexander tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e klasse geslagen. Tuinman ontving deze hoogste militaire onderscheiding voor zijn optreden tijdens enkele missies in Afghanistan in 2009. Momenteel is Tuinman docent krijgswetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Daarnaast deelt hij zijn visie op vrijheid in de Vrijheidscolleges die hij in het land geeft.