maart 9, 2023
Artikel

Sprekers van de Vrijheidscolleges 2023 bekend

Ook dit jaar worden door heel het land de Vrijheidscolleges gegeven door verschillende bekende sprekers als Anniek Pheifer en Jeangu Macrooy. Actuele thema’s als de oorlog in Oekraïne, klimaat, slavernij en gender komen aan bod. Benieuwd wie de rest van de sprekers zijn en waar hun colleges plaatsvinden? Lees dan vooral verder en boek je tickets!

De Vrijheidscolleges zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ toespraak van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt in 1941. De beroemde toespraak is ruim tachtig jaar later nog steeds belangrijk. Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Nu, ruim tachtig jaar later, zijn deze vrijheden vastgelegd in wetten en verdragen en in (in)formele omgangsregels tussen burger en overheid en tussen burgers onderling.  

Sprekers 

Vrijheidscolleges inspireert jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. Dit gebeurt door het delen van persoonlijke en inspirerende verhalen over vrijheid. Ook dit jaar is er weer een mooie lijst met sprekers samengesteld. Zo spreekt Jeugdpresentatrice Lisa Weeda over de huidige oorlog in Oekraïne. Anniek Pheifer gaat in op de klimaatcrisis en de ernst daarvan. Jeangu Macrooy vertelt zijn persoonlijke verhaal over de impact die het Nederlandse slavernijverleden nog steeds heeft voor veel mensen van kleur vandaag de dag. Gendervrijheid, identiteit en zelfbeschikking komt naar voren uit het verhaal van Nanoah Struik. Katrien van de Linde verdedigt mensenrechten wereldwijd en deelt haar verhalen vanuit haar rol als directeur van Human Rights Watch.

Boek je tickets

Heb je interesse in het bijwonen van een Vrijheidscollege? Of wil je er een boeken voor jouw klas of school?