februari 13, 2023
Event

Staatssecretaris Maarten van Ooijen trapt Themajaar officieel af 

Het Themajaar 2023 Leven met Oorlog is maandag 13 februari in het Oranjehotel in Scheveningen officieel afgetrapt. Na een inhoudelijk programma waarin journalist en dagvoorzitter Coen Verbraak in gesprek ging met onder andere experts over de doorwerking van oorlog op generaties, werd het themajaar door staatssecretaris Maarten van Ooijen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geopend. Alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten die door partners van Platform WO2 dit jaar worden georganiseerd, staan in het teken staan van het thema Leven met Oorlog. Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door vfonds. Bekijk ze hier.

Aftrap in het Oranjehotel

Na de opening door voorzitter Pia Dijkstra voorzitter van Stichting Nationaal Monument Oranjehotel ging Coen Verbraak in gesprek met experts over de doorwerking van oorlog op generaties. Aan tafel zaten Inez Schelfhout (klininsch psycholoog bij ARQ), Caroline Scheffer (Senior Technical Adviseur Mental Health and Psychosocial Support Save the Children) en Jos Coumans (voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei). Zij bespraken onder andere hoe de doorwerking van oorlog wordt ervaren bij de personen die ze tegenkomen in hun werk. Aansluitend was de trailer te zien van de minidocumentaireserie Leven met oorlog ontwikkeld door stichting ARQ waarin te zien is hoe verschillende generaties met het oorlogsverleden in hun familie omgaan. Verbraak ging vervolgens met een aantal geïnterviewden uit deze serie in gesprek. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) startte aan het einde van de middag het themajaar door de nieuwe tentoonstelling Leven met oorlog, sporen in generaties en samenleving in het Oranjehotel te openen. 

Themajaar Leven met oorlog 

Het jaar 2023 werd door Platform WO2 uitgeroepen tot het themajaar Leven met oorlog. Bijna iedere Nederlander heeft te maken met oorlog. Uit eigen ervaring of via verhalen van anderen. Hoe gaan die verschillende generaties met deze verhalen om? Hoe geven mensen die oorlog hebben meegemaakt of nu meemaken betekenis aan dit verleden? Het themajaar 2023 staat daarom in het teken van de impact van oorlog op het individu, familie en op de samenleving en zal een jaar lang de rode draad zijn door alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten die door partners van het platform worden georganiseerd. 

Vfonds vindt het belangrijk dat er mooie en nieuwe initiatieven ontstaan en dat organisaties binnen én buiten het werkveld elkaar weten te vinden. Om binnen het themajaar ruimte bieden aan verschillende soorten activiteiten over de hele breedte van de geschiedenis werd eerder in 2022 een call geopend waarin aanvragers speciaal voor het themajaar subsidie konden aanvragen. Uiteindelijk heeft vfonds aan 25 projecten subsidie toegekend die dit jaar plaatsvinden.