augustus 17, 2022
Artikel

Tabee Nieuw Guinea: Persoonlijke getuigenissen over een bewogen periode

Stichting Be-wonder presenteert met het project Tabee Nieuw Guinea persoonlijke getuigenissen van Nieuw-Guineagangers en Papoea’s over de bewogen periode rond de overdracht van Nieuw-Guinea aan de Verenigde Naties (UNTEA) op 1 oktober 1962. 33 interviews vormen de basis voor documentaire-theater, symposia, een multimediale installatie en een boek die binnenkort worden gepresenteerd.

Geschiedenis

Nederlands-Nieuw-Guinea, het huidige Papoea en West-Papoea, was van 1949 tot 1962 een overzees gebiedsdeel van het Koninkrijk der Nederlanden als deel van het eiland Nieuw-Guinea. Voor die tijd maakte het deel uit van Nederlands-Indië. Bij de overdracht van de soevereiniteit aan Indonesië eind 1949 behield Nederland Nieuw-Guinea, maar ook Indonesië maakte aanspraak op dit gebied. Onder internationale druk droeg Nederland op 1 oktober 1962 het gebied uiteindelijk over aan de Gezagsorgaan van de VN (UNTEA: United Nations Temporary Executive Authority).

Tabee Nieuw-Guinea

De overdracht was een bewogen periode. Veel mensen moesten het land onvrijwillig verlaten en mochten of konden er niet terugkeren. De geïnterviewden voor het project Tabee Nieuw Guinea hebben allen een connectie met het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea (het huidige Papoea en West-Papoea) vanuit verschillende invalshoeken. Wat heeft deze periode voor hen betekend?

Op 30 juni 2022 vond in het Stadstheater Zoetermeer de ontmoeting met de geïnterviewden plaats. De kick-off is gepland op 16 september 2022 in Museum Sophiahof en de multimediale installatie opent op 1 oktober 2022 in het Indisch Herinneringscentrum, exact 60 jaar na de overdracht. Het docu-theater gaat daar een week later op 8 oktober 2022 in première met aansluitend het eerste symposium.

Bekijk voor meer informatie en tickets de website.