Nieuw logo vfonds
14 september 2023
Hoe is het om te leven in ballingschap, geïntimideerd te worden door je regering en je vrijheden te moeten opgeven? Dat laat Ai Weiwei, een van de meest toonaangevende kunstenaars van het moment, mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen, zien in zijn meest volledige overzichtstentoonstelling tot nu toe: In Search of Humanity. Vanaf 30 september 2023 te zien in de Kunsthal in Rotterdam.
In Search of Humanity besteedt aandacht aan alle periodes van Ai Weiwei’s veelomvattende carrière en geeft inzicht in zijn buitengewone kunstenaarschap. Zijn jeugd in ballingschap als gevolg van de Culturele Revolutie van 1966 tot 1976, de neergeslagen studentenprotesten in Beijing en zijn gevangenschap in 2011. De kunstwerken tonen zijn zoektocht naar menselijkheid en een betere wereld. De intimidatiemethoden van de Chinese regering, de roep om vrijheid, oorlogen en de wereldwijde vluchtelingencrises; de kunstenaar vindt dat we allen verantwoordelijk zijn om actie te ondernemen bij bedreigingen van de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten.
EVERYTHING IS ART. EVERYTHING IS POLITICS.
Ai Wei Wei
In de tentoonstelling staan maar liefst 120 werken van Ai Weiwei centraal. Waaronder Forever Bicycles (2003): een indrukwekkende sculptuur van stuurloze fietsen. Hiermee benadrukt hij dat je niet zelf bepaalt waar je naartoe fietst en verwijst hij tegelijkertijd naar het dominante Chinese regime. Met Sunflower Seeds (2010), een vloer met meer dan duizend kilo handgeverfde porseleinen zonnebloempitten, daagt Ai Weiwei het ‘Made in China’ mantra uit waar China om bekend staat. Daarnaast worden de bekende foto’s getoond waarop hij zijn middelvinger opsteekt naar internationale monumenten, als symbolen van machtsstructuren. Met LEGO-blokjes reproduceert Ai Weiwei verontrustende beelden, zoals een verdronken vluchteling in zijn werk After the Death of Marat (2018), en zijn arrestatie in het werk llumination (2019).
In Search of Humanity laat de gevolgen van onvrijheden zien, maar wijst ons ook op de verantwoordelijkheid die we allemaal hebben om vrijheid nooit voor lief te nemen. Bij de tentoonstelling is een educatie en publieksprogramma ontwikkeld met o.a. workshops, interactieve rondleidingen en events die met steun van vfonds tot stand is gekomen.
Beeldmateriaal
Header: Portrait of Ai Weiwei (2012). Photo by Gao Yuan, courtesy of Ai Weiwei Studio, © Ai Weiwei
Foto 2: Ai Weiwei, detail of S.A.C.R.E.D. (Supper), 2013, Diorama in fiberglass and iron, 197 × 377 × 148 cm each, Courtesy of Ai Weiwei Studio and Lisson Gallery © Ai Weiwei
Foto 3: Ai Weiwei, Study of Perspective – Tiananmen Square (1995), Courtesy of Ai Weiwei Studio © Ai Weiwei