maart 8, 2023
Tentoonstelling

Tentoonstelling: Monddood – politiek gevangen in Slot Loevestein

Bekijk vanaf 31 maart in Slot Loevestein de tentoonstelling Monddood – politiek gevangen. Het monddood maken van politieke tegenstanders door ze gevangen te zetten, is een verhaal met een lange, wereldwijde geschiedenis. Slot Loevestein, vroeger een gevangenis, nu een rijksmuseum, vertelt in samenwerking met Amnesty International dat verhaal aan de hand van films, animaties en nagebouwde cellen. Een verhaal in essentie over de vrijheid van meningsuiting – ook vandaag de dag bijzonder relevant. Op deze pagina meer over de tentoonstelling die met steun van vfonds tot stand kwam. 

Hugo de Groot 

De Tower in Londen, de Loebjanka in Moskou en Robbeneiland bij Kaapstad zijn wereldberoemde plaatsen waar politiek gevangenen werden vastgehouden. Ook Nederland had in het verleden zo’n gevangenis, namelijk Slot Loevestein. In de 17e eeuw werden personen die veroordeeld waren wegens vermeende politieke misdrijven hier gevangengezet. Het was dé staatsgevangenis van Nederland. De Nederlandse Republiek stond bekend om haar vrijheid en tolerantie, maar sloot veronderstelde staatsvijanden zonder pardon op. Niet vanwege moord of diefstal, maar omdat hun opvattingen door de politieke macht als bedreigend werden beschouwd. Een van deze personen was Hugo de Groot. Hij zat er tussen 1619 en 1621 gevangen omdat hij een meningsverschil had met de machthebbers. Hij werd veroordeeld tot levenslang. Ver weg van politiek Den Haag werd hij op Loevestein monddood gemaakt na een oneerlijk proces. 

Tentoonstelling 

Mensenrechten worden wereldwijd nog steeds op grote schaal geschonden. Veel politiek gevangenen zijn inmiddels voorgoed monddood gemaakt, omdat ze een bedreiging vormden voor de politieke macht. Amnesty International voert al sinds 1961 wereldwijd strijd voor de bescherming en bevordering van mensenrechten, met name het recht op vrije meningsuiting. “Die strijd is elke dag opnieuw nodig, want mensenrechten zijn wel universeel, maar machthebbers respecteren die rechten lang niet altijd en vaak niet van harte”, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. 

In de tentoonstelling maak je kennis met een aantal politiek gevangenen, die hun stem behielden door wat ze hebben nagelaten of door de inzet van mensen, organisaties of media. Daarom is vfonds trotse partner van de tentoonstelling omdat bezoekers o.a. leren dat vrijheid van meningsuiting een essentieel gegeven is in een democratische rechtsstaat en ze voor het behoud daarvan zichzelf actief moeten blijven inzetten. De tentoonstelling Monddood is vanaf de start van de Museumweek op 31 maart 2023, dagelijks voor iedereen te bezoeken. Om dit te vieren wordt die week twee keer per dag een gratis achter-de-schermen rondleiding gegeven.