november 17, 2021
Artikel

Tentoonstelling Survivors: Faces of Life after the Holocaust verlengd

Het Fotomuseum aan het Vrijthof presenteert in de tentoonstelling ‘Survivors: Faces of Life after the Holocaust’ 75 portretten van Joodse mannen en vrouwen genomen door de Duitse portretfotograaf Martin Schoeller. De indringende foto’s geven overlevenden van de Holocaust een gezicht. De tentoonstelling is verlengd tot en met 20 februari 2022.

Ter ere van de 75e verjaardag van de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau (januari 2020) maakte fotograaf Martin Schoeller 75 portretten. De unieke foto’s werpen de schijnwerpers op de geportretteerde figuren op wiens levens de tragische gebeurtenissen voor altijd doorwerken. Tegelijkertijd onthullen deze portretten ook de hoop op een betere wereld en een betere toekomst.

De maatschappelijke ontwikkelingen zoals een toenemende onverdraagzaamheid, een sterk opkomend racisme en antisemitisme waren voor het Fotomuseum redenen om de tentoonstelling te realiseren. Vfonds is mede financier omdat de expositie herinnert aan een verschrikkelijke tijd, ontroert en bezoekers op een bijzondere manier inspireert. Naast de expositie is een compleet programma georganiseerd waarin historie, heden, en toekomst met elkaar worden verbonden en waarbij vooral jongeren worden betrokken. Juist die groep heeft deze tragische gebeurtenissen niet in levende lijven meegemaakt. Zij zijn de vertegenwoordigers van de toekomstige generaties en daarom is het van belang hen vaardigheden aan te leren die tolerantie en verbinding vergroten.

Zaalopname ‘Survivors: Faces of Life after the Holocaust’

Over de fotograaf

Martin Schoeller is een van de meest vooraanstaande hedendaagse portretfotografen ter wereld. Zijn extreme close-up portretten zijn iconisch te noemen. Met zijn foto’s van celebrities en minder bekende mensen heeft hij inmiddels internationale bekendheid vergaard.

Bezoek de tentoonstelling

Meer informatie over de expositie, de fotograaf en de openingstijden van het Fotografiemuseum zie fotomuseumaanhetvrijthof.nl