vfonds-gevaarlijke-namen
juli 30, 2020
Artikel

Theatervoorstelling 25 jaar Srebrenica | Gevaarlijke Namen

25 jaar geleden vond de genocide in Srebrenica plaats, als tragisch dieptepunt van de oorlog in voormalig Joegoslavië. In de theatervoorstelling Gevaarlijke Namen staan twee overlevenden zij aan zij op het podium en vertellen zij vanuit hun eigen perspectief over dat wat zij hebben meegemaakt.

Alma Mustafić was 10 toen de Serviërs Srebrenica aanvielen en 14 toen haar vader werd vermoord. Ray Braat was militair bij Dutchbat, de VN-eenheid die haar stad moest beschermen en wil ook dat het verhaal verteld blijft worden. Hij was 19 hij de mannen van de vrouwen scheidden waarna de mannen werden vermoord. Samen met acteurs Mike Weerts, Jolijn Henneman en Karen Sibbing vertellen ze hun verhaal in de theatervoorstelling Gevaarlijke Namen.

“De jonge generatie moet begrijpen wat genocide is”

Alma Mustafic

Een geschiedenis over gewone mensen, de waanzin van de haat en hoe de genocide van Srebrenica vijfentwintig jaar later nog steeds hun leven tekent en dat van vele anderen. Doordat de betrokkenen zelf hun verhaal vertellen wordt het verhaal erg persoonlijk en invoelbaar gemaakt voor jongeren.

Authentiek en waarheidsgetrouw

De toneelvoorstelling is vooral gemaakt voor jongeren. Een groot deel van de huidige generatie jongeren heeft nog nooit van Srebrenica gehoord. ‘Gevaarlijke Namen’ moet het verhaal in al z’n complexiteit vertellen en invoelbaar maken.

Gevaarlijke Namen is vanaf december 2020 te zien in Nederlandse theaters. Klik hier voor meer info en speeldata.

Bekijk hier een fragment dat EenVandaag maakte over de voorstelling: