februari 9, 2022
Artikel

Theatervoorstelling | Nina Bobo: Joop

Nina Bobo: Joop is de tweede voorstelling uit de Nina Bobo-trilogie, waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt om op het verleden te reflecteren. In de voorstelling, die mede met steun van vfonds tot stand kan komen, wisselen fragmenten van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en het heden zich af. Ga mee op reis en kom erachter hoe deze geschiedenis anno 2022 doorleeft.

Over Nina Bobo: Joop

De straatlantaarns van de stad Breda springen aan. In een eenzaam huis kijkt een oude man naar een groot schilderij van een Javaanse jongen die door een bosachtig landschap loopt. Het schilderij herinnert de oude man aan de sterren boven Java. Hij is bang voor de nacht, want in de nacht komen zijn herinneringen naar boven. Die nacht stapt de man in zijn auto en gaat de snelweg op, dronken over Brabants asfalt raast hij door de nacht. Bij deze dronken nacht start de reconstructie van zijn laatste uren en zijn leven als KNIL-veteraan door zijn drie kleinkinderen. Zij, derde generatie Indische Nederlanders, proberen te begrijpen hoe anno 2022 deze geschiedenis in hun doorleeft.

Ga dat zien

De voorstelling is vanaf maart 2022 in onder andere Breda, Den Haag, Delft en Utrecht te zien. Meer informatie en tickets hier.