Museum Engelandvaarders-vfonds
juli 29, 2020
Artikel

Theatervoorstelling ‘Wat zou jij doen’?

Hoe laat je jongeren de dilemma’s ervaren die leeftijdsgenoten in de oorlog hadden? In het interactieve theaterspektakel Wat zou jij doen? gaat het om de verhalen van Engelandvaarders uit WO2 én jongeren anno 2020 die elkaar tegenkomen, inspireren én versterken. Vanaf september te zien in Theater de Muze Noordwijk. 

In deze theatervoorstelling staat de 17- jarige Frederique (hoofdpersonage) centraal. Tijdens een scholierenbezoek aan Museum Engelandvaarders komt een groepje jongeren door een onverwachte wending in het museum terecht in 1943. Stilstaan is geen optie. Frederique reist door Europa en legt de zuidelijke route af om Engeland te bereiken. Op haar weg komt ze tal van dilemma’s tegen. Hier ontdekken zij welke weg ze zijn gegaan in de oorlog, wat hun drijfveer was om te ontsnappen en waarom ze mee wilden helpen Nederland te bevrijden. Het verhaal wordt gespeeld door enkele professionele acteurs en muzikanten tezamen met jonge talenten van de kunstopleidingen en lokale talenten uit Noordwijk en de Bollenstreek.

Speeldata en tickets

Op 3 en 4 september 2020 zijn er voor uitsluitend scholieren gratis voorstellingen onder schooltijd. Daarnaast zijn er vanaf 3 september zes voorstellingen gericht op algemeen publiek waarvan twee matinees. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via ZEEPaanZEE en de Muzen Noordwijk.

Over Museum Engelandvaarders

In Museum Engelandvaarders ontdek en beleef je op een interactieve manier hoe mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten. Anderen maakten barre tochten over land, via België, Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Rusland. Ruim 2.000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland aan en leverden vervolgens een bijdrage aan de bevrijding van Europa.