maart 8, 2022
Artikel

Toneelvoorstelling Leedvermaak Trilogie – HNT

In de beroemde trilogie – Leedvermaak, Rijgdraad, Simon – schetst dichteres en toneelschrijver Judith Herzberg met veel gevoel voor humor een portret van drie generaties uit een familie in Amsterdam tussen begin jaren zeventig en de eeuwwisseling. Het Nationale Theater maakte er, onder leiding van regisseur Eric de vroedt, een toneelvoorstelling van die binnenkort door Nederland tourt. U kunt kans maken op kaarten.

Het verhaal

Het verhaal begint in 1972 met een uitbundig bruiloftsfeest van Lea. Ze trouwt voor de derde keer, dit keer met Nico. Gedurende dertig jaar volg je hun levens en die van hun familie. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Herinneringen worden opgerakeld en weer diep weggestopt. De jongste generatie biedt hoop en heeft nieuwe energie. Maar toch blijft het trauma van de oorlog nog voelbaar. Als de jongste familieleden oud genoeg zijn, willen ze niets liever dan het verstikkende zwijgen doorbreken.

Programmering

Vfonds is trotse partner van de Leedvermaak Trilogie omdat Het Nationale Theater met de voorstelling laat zien hoe oorlog doorleeft in de samenleving en in het besef van de waarde van vrijheid. Met de programmering om de voorstelling heen, faciliteert HNT het gesprek over vrijheid tussen jong en oud. Doe bijvoorbeeld mee aan Lezen met HNT. Deelnemers ontvangen de boekuitgave van de trilogie en lezen gezamenlijk in twee avonden voor de voorstelling de hele toneeltekst en krijgen zo meer mee over de bijbehorende achtergronden. Meer daarover leest u hier. Óf bezoek de voorstelling en neem tijdens de pauzes deel aan het contextprogramma Tussen jou en mij. Hiermee brengt Het Nationale Theater twee generaties met elkaar in contact; het publiek en jongeren uit de stad. In de foyers van de theaters gaan zij tijdens de pauzes het gesprek met elkaar aan.

Klik hier voor het volledige overzicht met speeldata.

Kaarten winnen?

Doe mee met de winactie op onze Facebook en Instagram pagina’s! (winactie inmiddels gesloten).

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.