museum-kust-nederland-vfonds-kazematten
juli 30, 2020
Artikel

Top 5 | Bijzondere oorlogsmusea aan de Nederlandse kust

Nederland telt veel indrukwekkende musea en herinneringscentra over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en vrijheid anno nu. Stuk voor stuk prachtige locaties die we juist ook in deze periode een hart onder de riem willen steken. Combineer een vakantie in eigen land met een bezoekje aan een van deze locaties aan de kust. Ook leuk met kinderen!

Let op: vanwege de coronamaatregelen dient u bij de meeste locaties online een tijdslot te reserveren.

Scheveningen: Nationaal Monument Oranjehotel

Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 25 duizend mensen zaten hier tussen 1940 en 1945 opgeslo­ten voor verhoor en berechting. In de vaste tentoonstelling komt u alles te weten over de geschiedenis van dit complex en hoort u de verhalen van oud-gevangenen. Welke keuzes maken mensen in tijden van onderdrukking, vervolging en rechteloosheid? Indrukwekkende verhalen over veerkracht en incas­seringsvermogen, en de impact die oorlog en gevangenschap tot de dag van vandaag nog hebben.

Meer info en tickets

Friesland : Kazematten Museum Kornwerderzand

Op Kornwerderzand bij de kop van de Afsluitdijk liggen de beroemde Kazematten, grotendeels verscholen onder zand. Binnen de metersdikke muren herleeft de periode voor en van de meidagen 1940: dit is de plek waar de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten zo’n 17 duizend Duitsers tegen te houden. Ook ontdekt de bezoeker veel over de Afsluitdijk, het verzet in de omgeving, de bevrijding en de Koude Oorlog. Het bijzondere van het museum is dat zowel de gebouwen (de 17 zware kazematten, de wachtlokalen en de Duitse bunker), als de verhalen en exposities, samen het museum vormen. En dit alles op een unieke locatie, tussen het IJsselmeer en de Waddenzee! Klik hier voor een video impressie

Meer info en tickets

Den-Haag: Indisch Herinneringscentrum / Sophiahof

Het Indisch Herinneringscentrum (IHC) is één van de vier nationale herinneringscentra voor de Tweede Wereldoorlog. Het houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de oorlog in Nederlands-Indië en de daaropvolgende dekolonisatie. Door middel van voorstellingen, tentoonstellingen en lesmateriaal maakt het de impact van oorlog, kolonialisme en migratie voor een breed publiek tastbaar én invoelbaar. Samen met de bezoekers, de Indische gemeenschap en maatschappelijke- en wetenschappelijke stakeholders – geeft het IHC vorm aan haar motto: ‘het Indisch Geheugen van de Toekomst’. Dit jaar heeft het IHC het bijzondere ontmoetingsprogramma ‘Huizen van Aankomst’ opgezet dat ook een rol speelt rondom de Nationale Herdenking 15 augustus 1945.

Meer info en tickets

Zeeland : Bevrijdingsmuseum Zeeland

Bevrijdingsmuseum Zeeland is een museum in de Zeeuwse plaats Nieuwdorp dat de gehele geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de ‘Slag om de Schelde’, de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. De uitkomsten van de Slag om de Schelde, het openstellen van de haven van Antwerpen, waren bepalend voor de plannen voor de oprichting van de Verenigde Naties en de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. In de Roosevelt Experience ziet u dat de strijd voor en de bevordering van vrijheid nog steeds een actueel thema is dat ons allemaal aangaat.

Meer info en tickets

Wadden : Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel

Het Luchtvaart- en oorlogsmuseum Texel (LOMT) zet zich in om de verhalen over het verloop van de Tweede Wereldoorlog op Texel op verschillende manieren op verschillende plekken kenbaar te maken. Zo vertelt het museum het verhaal over de Georgische opstand. Het vfonds steunt momenteel de ontwikkeling van een ‘virtueel beleefbare’ tentoonstelling in de naastgelegen bunker dat het verhaal vertelt van de hevige strijd tussen 800 Georgische soldaten en duizenden Duitse soldaten. Deze strijd duurde van april tot 20 mei 1945, vijftien dagen na de officiële capitulatie van Duitsland. Het trieste gevolg was dat ruim 100 Texelaars, bijna 500 Georgiërs en meer dan 600 Duitse soldaten zijn omgekomen.

Meer info en tickets