fries-verzetsmuseum-vfonds
juli 30, 2020
Artikel

Top 5 | Combineer een stedentrip met een oorlogsmuseum

Nederland telt veel indrukwekkende musea en herinneringscentra over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en vrijheid anno nu. Stuk voor stuk prachtige locaties die we juist ook in deze periode een hart onder de riem willen steken. Combineer een vakantie in eigen land met een bezoekje aan een van deze mooie locaties tijdens een stedentrip. Ook leuk met kinderen!

Let op: vanwege de coronamaatregelen dient u bij de meeste locaties online een tijdslot te reserveren.

Den-Haag : Humanity House

De naam Humanity House staat voor ‘Huis voor menselijkheid’. Een plek waar ruimte is om het menselijke verhaal achter rampen en conflicten in de wereld te horen, zien en beleven. Op de fysieke locatie aan de Prinsegracht in Den Haag, maar ook online. Door de realistische en indrukwekkende ervaringsreis is het museum geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Naast wisselende exposities en tentoonstellingen maakt u bijvoorbeeld een ware ervaringsreis door in de huid van een vluchteling te kruipen. Het Humanity House is naast een museum ook een platform waar regelmatig lezingen, debatten, exposities en filmavonden plaatsvinden. Zo organiseert het Humanity House in samenwerking met partners en met steun van vfonds op en in aanloop naar 24 oktober, wanneer we stilstaan bij 75 jaar VN, een bijzonder evenement.

Meer info en tickets

Foto: Fred Ernst

Arnhem : Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum ‘Hartenstein’  in Oosterbeek is hét museum over de Slag om Arnhem in september 1944. In het voormalige hoofdkwartier van de Britten komen verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen als die van de burgers die doodsangsten uitstonden. In de met prijzen bekroonde Airborne Experience (900 m2) waant u zich midden in de strijd en ervaart u op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem.

Leeuwarden: Fries Verzetsmuseum

Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In de tentoonstelling ervaart u hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij. Centraal staan onderwerpen als de luchtoorlog boven Friesland, het verzet tegen de bezetter en het onderduiken. Er is speciale aandacht voor de spectaculaire Overval van het Friese verzet op het Huis van Bewaring in Leeuwarden.

Liever thuisblijven? Het Fries Verzetsmuseum ontwierp een hele mooie virtuele tour. Zo kunt u toch een kijkje nemen!

Meer info en tickets

Amsterdam: Verzetsmuseum

Mantelpakjes van vermaakte herenkostuums, truitjes van hondenhaar en trouwjurken van parachutestof. Met creativiteit, hergebruik en improvisatie proberen de Nederlandse vrouwen er tijdens de bezetting mooi uit te blijven zien. Er ontstaat een nieuw modebeeld, zo is te zien in de tentoonstelling Mode op de bon in Verzetsmuseum Amsterdam. Voor de tentoonstelling, tot stand gekomen met steun van het vfonds, vroeg het museum jong talent om zich te laten inspireren door de mode uit de Tweede Wereldoorlog. Veertig modestudenten van vier mbo-opleidingen maakten een ontwerp. Een gerenommeerde jury koos acht ontwerpen die te zien zijn in de tentoonstelling.

Meer info en tickets

Rotterdam: Museum Rotterdam

Vanaf de aanval op Rotterdam op 10 mei 1940 tot aan de bevrijding vijf jaar later is de stad het decor geweest van ontelbare verhalen. De sterkste verhalen hebben zelfs de proporties van echte stadsmythes aangenomen. “Ik heb die leeuwen toch zeker zelf gezien op de Coolsingel en die Duitsers kwamen echt uit die Rijnaken!”. Het vfonds steunt dit jaar een bijzondere tentoonstelling in Museum Rotterdam: Leeuwen op de Coolsingel. U staat hier letterlijk tussen de geblakerde resten van de oude, verwoeste stad. Daaromheen hebben vijf kunstenaars muurschilderingen gemaakt van ‘ongelofelijke’ Rotterdamse oorlogsverhalen. Historische foto’s, films en objecten laten daarbij de oorsprong zien van deze verhalen. De tentoonstelling geeft een indrukwekkend, ontnuchterend en verrassend beeld van een onvoorstelbare oorlogstijd.

Meer info en tickets