vfonds-vredeseducatie-v-lab-democratiefabriek
november 8, 2020
Artikel

V-LAB Express: onderzoekslab over vrede, vrijheid en burgerschap

Hoe maak je democratie? Hoe kun je bijdragen aan een vreedzame samenleving? Wat is burgerschap precies? Stichting Vredeseducatie vertaalt deze vragen naar interactieve werkvormen en methodieken. Zo weten ze met de Democratiefabriek en de V-LAB Express kinderen en jongeren door heel Nederland te raken en onderwerpen als diversiteit, conflicthantering en burgerschap bespreekbaar én werkbaar te maken. Helaas zijn de tournees de komende tijd onderbroken vanwege de gedeeltelijke lock-down. Wel wordt er gekeken naar mogelijkheden om de reizende tentoonstellingen in 2021 gewoon ín de school te brengen.

Democratie ‘oefenen’ in de Democratiefabriek

Democratie is mensenwerk en kan ontdekt en geoefend worden in de Democratiefabriek. Een fabriek waarin kinderen en jongeren van 10 – 18 jaar democratie kunnen onderzoeken en oefenen met machines, apparaten en gereedschappen. Ze worden uitgedaagd om hun kennis van de democratie te vergroten en meningen te vormen. Nu de jaarlijkse excursie naar Den Haag voor het Fioretti College in Hillegom niet door kan gaan hebben ze besloten om de Democratiefabriek gewoon ín de school te halen!

Benieuwd naar de mogelijkheden om De Democratiefabriek als eduactief uitje in uw school te brengen? Klik hier! Ook leuk: de Democratiefabriek is tevens voor groepen volwassenen interessant en kan een boeiend onderdeel zijn van een teamtraining, debat of educatieve excursie.

De V-LAB Express, een reizen laboratorium over vrede, vrijheid en democratie

De V-LAB Express is een interactieve tentoonstelling die normaal gesproken door heel Nederland reist. Jongeren onderzoeken hierin hun inzet voor een vreedzame, democratische wereld. De tentoonstelling gaat over grote thema’s als (gewapend) conflict, macht en democratie maar gaandeweg ontdekken de bezoekers dat de tentoonstelling over henzelf gaat: over hun eigen idealen, hoop, waarden, houding en gedrag.

De V-LAB Express corona-proof vóór de school plaatsen? Neem contact op met Stichting Vredeseducatie om de mogelijkheden te bespreken: info@vredeseducatie.nl 

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Foto: Anna van Kooij