De Stadsschouwburg in Utrecht was woensdag 22 september het decor voor de derde editie van de Nationale vfonds Kinderprijs 2021. Kinderen die zich op eigen initiatief in hebben gezet met een bijzondere actie en daarmee echt het verschil hebben gemaakt, maakten kans op deze eervolle prijs.
Bekijk via onderstaande via de uitreiking vanuit de Stadsschouwburg op woensdag 21 september.
Voor wie is de Nationale vfonds Kinderprijs?
De Nationale vfonds Kinderprijs is een initiatief van vfonds en de Kindercorrespondent. Hun gezamenlijke doel is om de stem van de jeugd te laten horen en daarmee jong en oud te inspireren om zich in te zetten voor een vreedzame samenleving. Een samenleving waarin iedereen vrij is om te zijn wie hij wil zijn, waarin we tolerant en respectvol met elkaar omgaan, begrip hebben voor het anders zijn van de ander en voorkomen dat verschillen leiden tot conflict. Veel kinderen hebben hier mooie en inspirerende ideeën over en verdienen het gehoord te worden. Zij laten zien dat thema’s zoals oorlog, conflict, vrede en vrijheid niet alleen volwassenen aangaan maar dat iedereen een bijdrage kan leveren. Die bijdrage hoeft echt niet altijd groots en stoer te zijn, maar soms juist heel klein en betekenisvol. Het gaat om moed; moed om actie te ondernemen, dingen te doen om anderen te helpen.
oto
Finalisten Nationale vfonds Kinderprijs 2021
Xavi Dors (13 jaar)
Xavi was het jongerengeweld in zijn wijk zo zat, dat hij daar iets tegen wilde doen. Hij bedacht om voetbaltoernooien te organiseren om het jongerengeweld in zijn wijk tegen te gaan. Inmiddels heeft hij een team om zich heen verzameld die maandelijks toernooien organiseert rondom een specifiek thema, zoals online bodyshaming of pesten. Tijdens een toernooi wordt er gevoetbald, samen gegeten en is er ruimte om met de jongeren te praten over wat hen dwars zit of wat ze zouden kunnen veranderen. Daarbij worden soms ook gastsprekers uitgenodigd, zoals de politie of de brandweer. Als initiatiefnemer stuurt Xavi aan en brengt een vernieuwende ideeën in.
Stef Smits (10 jaar)
Stef werd gepest, omdat hij van glitters en hoge hakken hield. Daar wilde hij iets aan doen, want iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Hij maakt verschil door zijn gevoel te blijven volgen, te zijn wie hij is en dat ook uit te dragen. Zijn ouders steunen hem hier volledig in. Omdat er weinig ‘jongens-glitters’ waren, bedacht Stef een eigen kledinglijn: Shine by Stef. Iedereen die de kleding van Stef draagt, draagt uit dat hij of zij het belangrijk vind om jezelf te kunnen zijn. Stef heeft de ambitie om een groot en bekend merk te worden en wil daarmee aandacht vragen voor zinloos geweld en pesten. Stef doet niet aan labeltjes, zegt hij zelf, behalve in zijn eigen kleding.
Imane Valk (13 jaar)
Imane zet zich op allerlei manieren in om de stem van jongeren te laten horen en daarmee verschil te maken. Daarmee heeft ze op haar leeftijd al een serieuze cv opgebouwd. Ze zat in de eerste Amsterdamse Kinderraad, ze was medeoprichter van kindercoalitie Jong Plein ‘40 – 45’ (focus!), ze is ambassadeur van de Buurtbudgetten en werd Amsterdammertje van het jaar. Met die titel was ze graag geziene gast bij talkshows en debatten om de stem van de jeugd te laten horen. Ze zet zich vooral in tegen racisme en discriminatie. Daarmee vormt zij voor haar generatie een enorme inspiratie.
Tijs & Jesse Buddingh (6 en 9 jaar)
Na de jaarlijkse kermis in hun dorp zagen Tijs en Jesse zoveel rotzooi in het water, dat ze daar iets tegen wilde doen. Daarom zijn de mannen elke week met hun eigen boot op het water te vinden om het zwerfafval op te ruimen. Ze vinden het voor de natuur en de dieren belangrijk dat dit gebeurt en zullen hier voorlopig niet mee stoppen: ‘’We gaan door totdat de hele beek schoon is’’.
Tijs Schenk (14 jaar)
Thijs kreeg twee jaar geleden al een erkenning van de burgemeester van Voorthuizen omdat hij € 3.600,00 had ingezameld om sokken en ondergoed te kopen voor dakloze mensen. Sinds de corona crisis heeft hij zijn pijlen gericht op een nieuw project: koken in de daklozenopvang, waar sinds de crisis veel mensen verblijven. Zijn motivatie is simpel, maar inspirerend: ‘’Als je de vrije tijd hebt en je hebt de wil ervoor, dan is het gewoon mooi om mensen te kunnen helpen.’
Evi Nafzger (13 jaar)
Evi heeft een grote inzamelingsactie opgezet om spullen in te zamelen voor getroffen gezinnen door de overstromingen in Limburg deze zomer. Het begon met een oproepje op Facebook, waarna heel veel mensen hielpen. Eerst vooral met schoonmaakspullen, daarna ook met voedselpakketten. Samen met haar gezin en vriendin Sterre zijn ze zelf de pakketten aan bewoners uit het getroffen gebied uit gaan delen.
Lars Westra (14 jaar)
Lars is een voorvechter voor kinderrechten. In juni kwam zijn boek uit ‘Ons Recht’. In dit boek vertellen Mae-Lin (10), Bilal (16), Mats (14), Luca (17), Ilias (12) en Ianthe (17) wat zij doen om de wereld een beetje eerlijker en mooier te maken. Want het stoort hen dat kinderen niet mee mogen praten over dingen die ook hen aangaan, niet alle kinderen gelijke kansen krijgen en nog steeds kinderen worden gepest, mishandeld en gediscrimineerd. Lars heeft ze geïnterviewd, speeches verzameld die ze zouden willen geven in een vol parlement en er een fraai boek van gemaakt. Het boek heeft als doel grote mensen na te laten denken over kinderrechten en hen na te laten zien dat er dingen moeten veranderen. Het boek bood hij aan aan verschillende ministers en politici na een Kinderrechten fietstour van Nijmegen naar Den Haag. Vorig jaar was Lars ook genomineerd voor een speech die hij gaf bij de Provincie Gelderland die landelijke aandacht voor de stem van de jeugd opleverde.
Bram Zeilmaker (9 jaar)
Bram is een jonge verschilmaker die zich grote zorgen maakt over het klimaat en de wereld. Hij verzamelde veel andere kinderen die hij kent en organiseerde een klimaat waken, een demonstratie in Den Haag waarmee hij aandacht vraagt voor klimaatverandering. Dat heeft volgens hem ook alles met vrede te maken, want klimaatverandering zorgt voor veel problemen, ruzies en oorlog in de wereld. Toen Bram in groep 5 zat, deed hij een spreekbeurt over uitstervende dieren. Vanuit daar is de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan voor hem ontstaan. Tijdens de actie van Bram heeft hij verschillende ministers gesproken. De actie is volledig op eigen initiatief opgezet.
Rosalina Petronilia (10 jaar)
In de tweede coronagolf viel het Rosalina op dat er niks voor de zorg werd gedaan. Om de mensen in de zorg een hart onder de riem te steken, is zij op eigen initiatief een actie gestart om het zorgpersoneel op de covid afdeling en de IC’s te steunen. Ze zamelde knuffels, tekeningen en lollies in voor het personeel op deze afdelingen. Haar actie heeft mensen geraakt. ‘’Zelfs de baas van het IC moest de eerste keer een beetje huilen. Dat vond ik best zielig’’.
Frédérique (14 jaar)
De 14-jarige Frédérique kennen we vooral van haar foto in de krant toen ze in juli in elkaar werd geslagen door een leeftijdgenoot in Amstelveen. Ze (we mogen haar met ‘ze’ aanspreken omdat ze als meisje is geboren) wilde geen antwoord geven op de vraag: ‘ben je een jongen of een meisje’. Frédérique werd zo het symbool van vrijheid omdat ze blijft staan voor het feit dat iedereen moet zijn wie die is. Ze vertelde haar verhaal in een aantal media, maar hield het bewust zelf wel beperkt. Ze vindt het belangrijk de boodschap over te dragen maar hoeft niet zo nodig in de schijnwerpers te staan. Ze vindt het een grote eer genomineerd te zijn voor de Kinderprijs.
Uitreiking
De 10 finalisten namen woensdagmiddag 22 september plaats op het podium in de Stadsschouwburg Utrecht. Daar werd door de vakjury een winnaar gekozen. Dit jaar bestond de jury uit de voorzitter en bedenker van de kinderprijs, Cees de veer en zijn kleindochter Moon. Naast hen namen plaats de directeur van vfonds Lisette Mattaar, de winnaars van de Kinderprijs 2020 Sena en Carla, en Gijs Blom, de hoofdrolspeler in de oorlogsfilm Slag om de Schelde.
De presentatie was in handen van Tako Rietveld. Hij begeleidde de finalisten en zorgde voor een wervelende middag. Er was muziek van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers, die een deel van de educatieve voorstelling ‘Ver weg, maar toch dichtbij’ speelde. Daarnaast liet rapper Pjotr een indrukwekkende ode aan veteranen horen.
Toch draaide de dag om onze finalisten. Stralend vertelden zij over hun goede doelen, initiatieven en de motivatie waarom ze doen wat ze doen. Omdat alle finalisten kanjers zijn, had de vakjury de erg moeilijke taak om uit alle mooie projecten een winnaar te kiezen. Na een tromgeroffel van de Regimentsfanfare werd Imane uitgeroepen tot winnares van de vfonds Kinderprijs 2021.
Imane kreeg de Kinderprijs Award en gaf een exclusief interview aan het vmagazine wat in december te lezen is. Daarnaast ontving ze een bedrag van €1.000 euro om te besteden aan haar goede doel.
We kijken terug op een zeer geslaagde middag: met inspirerende verhalen, enthousiaste wereldverbeteraars, muziek en humor! Dank allen en tot volgend jaar!