mei 9, 2022
Artikel

vmagazine | artikel uitgelicht: oorlog in de west

Hoewel de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse Antillen nooit hebben bezet, was de oorlog er wel voel- en zichtbaar. De verhalen daarover zijn lange tijd onderbelicht gebleven. Voor de mensen in Nederland, maar ook in de rest van het Koninkrijk der Nederlanden. Hoe wordt de geschiedenis op de eilanden beleefd, wat betekent die en wat kunnen we er vandaag de dag nog mee?

– Tekst Koos de Wilt en Renee Middendorp

Net als Suriname worden ook de Nederlandse Antillen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Reden: hun rol in de doorvoer en verwerking van aardolie. De raffinaderijen op Curaçao en Aruba, waaronder Eagle en Lago, zijn zelfs verantwoordelijk voor de productie van tot wel 90% van de kerosinebehoefte van de geallieerden. Na de inval van Duitsland in 1940 in Nederland komen de Staten van de Nederlandse Antillen bijeen. Ze betuigen hun steun aan koningin Wilhelmina en de regering in ballingschap. Vrijwel direct worden op Curaçao van NSB-sympathieën verdachte burgers, Duitsers en Oostenrijkers opgepakt en geïnterneerd op Bonaire. In de periode daarna stationeren geallieerde troepen op Aruba en Curaçao
om de olieraffinaderijen te bewaken. Men weet dat de Duitsers de olietoevoer willen blokkeren en de eilandbewoners worden voorbereid op luchtaanvallen. De dreiging van oorlog wordt echt werkelijkheid in
februari 1942. Duitse duikboten vallen olietankers en olieraffinaderijen aan met grote schade en vele slachtoffers tot gevolg.

Lees hier het complete artikel in het vmagazine (vanaf pag. 30) waarin onder andere Anne Witsenburg, directeur van Stichting Monumentenfonds Aruba wordt geïnterviewd.