maart 3, 2021
Artikel

Voorstelling ‘De brieven van Mia’: verbinding tussen heden en verleden

Helaas zijn de theaters nog dicht, maar toch wordt er achter de schermen hard gewerkt aan nieuwe voorstellingen. Zo ook bij George & Eran producties, die samen met Rose Stories de indrukwekkende muzikale familievoorstelling ‘De Brieven van Mia’ maken. De voorstelling is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Astrid Sy en gaat over oorlog en een onwaarschijnlijke vriendschap tussen een Syrisch meisje en een oude Joodse man. Vfonds mocht aanwezig zijn bij de try-out; het belooft een prachtige voorstelling te worden waarin thema’s als vluchten, democratie en vrijheid  tastbaar worden gemaakt voor een theaterpubliek van jong tot oud.

Wanneer het Syrische meisje Leila voor een vrijwilligersproject van school moet opruimen op de zolder bij de oude Joodse man Isa Cohen, stuit zij op een stapel oude brieven. De brieven blijken afkomstig van Mia, de in de Tweede Wereldoorlog verdwenen jeugdliefde van meneer Cohen. Vastberaden besluit Leila om het mysterie rondom de brievenschrijfster te ontrafelen. Samen met meneer Cohen komt ze terecht in een spannende zoektocht door het verleden naar het lot van Mia. Wie was Mia en wat is er met haar gebeurd? En zou het kunnen zijn dat ze de oorlog heeft overleefd?

Stof tot nadenken voor jong en oud

‘De Brieven van Mia’ is een spannende, poëtische en muzikale voorstelling over een onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee mensen uit twee verschillende werelden. Een verhaal over hoop en troost, over liefde en haat, over een nieuw begin na een pijnlijk geschiedenis. De acteurs die allemaal verschillende achtergronden hebben trekken je de voorstelling in en bieden het publiek stof tot nadenken. We ervaren dat het niet uitmaakt over welke oorlog het gaat, de personages delen dezelfde ervaring door te hebben geleefd in onvrijheid en onveiligheid. De voorstelling geeft weer hoe het delen van verhalen vaak leidt tot meer begrip, empathie en uiteindelijk verbinding met elkaar.

Beeld: Bart Grietens