april 10, 2023
Theatervoorstelling

Voorstelling De Vergeten Twentse Lente in premiere

Op 26 april gaat de muziektheaterproductie De Vergeten Twentse Lente in Enschede in première. Een verhaal over een dorp in hedendaags Twente, dat van het ene op het andere moment de beschikking krijgt over een erfenis van vele tientallen miljoenen euro’s. Een erfenis die te maken heeft met de April- meistakingen uit 1943, nu 80 jaar later, en die de verhoudingen in het dorp op scherp stelt. Lees snel verder.

Aan Fenna (gespeeld door Johanna ter Steege), die net burgemeester is geworden van het dorp, de taak het geld van de erfenis te verdelen. En dat is lastig, want wie heeft recht op dit geld en wie zeker niet? Lukt het de Twentenaren de vrede in het dorp te bewaren? In het verhaal lopen heden en verleden in elkaar over en wordt de bezoeker meegenomen in de geschiedenis van de stakingen uit 1943 die lang onderbelicht is geweest. Vfonds is partner van de voorstelling omdat het verhaal laat zien hoe het is om te leven in oorlog en dit generatie op generatie doorgegeven kan worden, het mensen bewust maakt van de kwetsbaarheid van onze democratie en rechtsstaat en we zelf verantwoordelijk zijn voor de bescherming hiervan.

Over de April-meistakingen

Op donderdag 29 april 1943 maakt de Duitse opperbevelhebber Christiansen bekend dat 300.000 Nederlandse militairen, die in mei 1940 tegen de Duitse invallers hadden gevochten, zich opnieuw moeten melden en om terug te keren in krijgsgevangenschap. Ze zullen vooral in Duitsland te werk worden gesteld. Veel Nederlanders vinden dit te ver gaan. Ook werknemers van machinefabriek Stork in Hengelo krijgen hier lucht van en zij leggen het werk neer. Telefoniste Femy Efftink is werkzaam bij Stork en zorgt er samen met haar collega’s voor dat het bericht van de staking zo snel mogelijk door heel Nederland wordt verspreid. Van Groningen tot in Limburg leggen naar schatting 500.000 werknemers het werk stil. De staking duurt een week. Uit angst voor represailles van de bezetters pakken de meeste arbeiders het werk weer op. Uiteindelijk wordt de staking met geweld hard neer geslagen en vallen er honderden gewonden en doden.

Het is in 2023 80 jaar geleden dat de April-meistakingen plaatsvonden. In dat kader worden er dit jaar verschillende evenementen georganiseerd en andere initiatieven gestart. Een ander project dat door vfonds wordt ondersteund en in dit kader plaatsvindt is de documentaire drie-luik Staken op leven en dood dat vanaf 24 april elke week te zien is op NPO2.

Info

Een uniek decor, nieuwe Nederlandstalige muziek gespeeld door een fantastische liveband en gespeeld in zowel het Twents als Nederlands. De Vergeten Twentse Lente is tot 18 juni te zien op evenementenlocatie Vliegveld Twenthe in Enschede. Meer en tickets op https://www.devergetentwentselente.nl/.