Op 24 februari is het een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Hoe is het voor Oekraïense kinderen om nu in Nederland te zijn? Hoe gaat het met hun en hun familie die ze achter hebben moeten laten? En hoe gaan ze om met de vragen die ze over de oorlog krijgen van bijvoorbeeld klasgenoten? Al deze vragen stonden vandaag, 18 februari, centraal tijden de Oekraïne Vragendag voor kinderen in Madurodam. Deze dag werd georganiseerd door het #vteam, de jongerenclub van vfonds, onder leiding van de Oekraïense Isabella (10 jaar) en journalist Tako Rietveld.

In het bijzijn van onder andere voormalig voetballer Evgeniy Levchenko en de Oekraïense Ambassadeur in Nederland Maksym Kononenko gingen Oekraïense, Nederlandse en een aantal Russische kinderen met elkaar in gesprek om ervaringen uit te wisselen. Er was zelfs een video verbinding met kinderen in Oekraïne. Naast de mooie gesprekken die ontstonden, was er ook tijd voor vermaak. De kinderen konden op de foto, kregen heerlijke stroopwafels, konden knutselen en Madurodam ontdekken.

Vfonds vindt het belangrijk dat de stem van de jeugd wordt gehoord als vertegenwoordigers van toekomstige generaties. Door het stimuleren van vaardigheden als tolerantie en verbinding wordt de versterking van de vreedzame samenleving vormgegeven. Zo zetten we ons in om toekomstige oorlogen en conflicten te voorkomen.