februari 13, 2019

Vriendenaanbieding Kamp Amersfoort: februari en maart toegang 1,- euro

Vrienden van het vfonds kunnen vanaf vandaag voor 1 euro naar binnen bij Kamp Amersfoort. De actie is bekendgemaakt op 15 februari bij de officiële aftrap van de verbouwing van het bezoekerscentrum, die voor een belangrijk deel wordt gefinancierd door het vfonds.

De actie duurt tot 1 april. Normaal betalen volwassenen 5 euro entree en kinderen/jongeren van 8 tot 18 jaar 2,50 euro.

KAMP AMERSFOORT In Kamp Amersfoort zaten tijdens de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen, vaak in erbarmelijke omstandigheden. Honderden gevangenen stierven door ontbering of voor een vuurpeloton. Vele duizenden gevangenen gingen, vaak al verzwakt, op transport naar kampen in nazi-Duitsland. Daar kwamen velen om het leven door honger, ziekte en mishandeling.

Kijk voor meer informatie op www.kampamersfoort.nl

Word vriend

Ben jij nog geen vriend van het vfonds?
Vrienden van het vfonds vinden Vrede en Vrijheid belangrijk. Voor onze vrienden hebben wij regelmatig interessante aanbiedingen. Op 2 en 3 maart krijgen ze ook korting bij de audiotour LICHT op het Sovjet Ereveld in Leusden. Ben jij nog geen vriend? Meld je dan aan via www.vfonds.nl of via bovenstaande ‘word vriend’ button. Onze vriendschap is helemaal gratis!

Uitbreiding Kamp Amersfoort
Oud-gevangene Wim de Ridder en de burgemeesters van Amersfoort en Leusden hebben vrijdag 15 februari de officiële aftrap verricht voor de uitbreiding van Kamp Amersfoort. Ze onthulden gezamenlijk het bouwbord en hieven het glas op een succesvolle verbouwing.

Op de binnenplaats wordt een ondergrondse ruimte van ongeveer 800 m2 gemaakt. Zowel de verhalen van gevangenen als van daders en omstanders worden uitgelicht. Er is plaats voor een tijdelijke tentoonstelling. En in de reflectieruimte worden bezoekers bewust gemaakt van hun eigen gedrag en de verantwoordelijkheid voor hun eigen keuzes. De binnenplaats maakt straks duidelijk wat voor plek Kamp Amersfoort was. Voetstappen in het plaveisel verbeelden het dagelijkse appèl van destijds.

De uitbreiding kost ongeveer 5,5 miljoen euro. De plannen zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van het vfonds, de Nationale Postcodeloterij, het ministerie van VWS, de provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Leusden en verschillende andere fondsen.

De komende maand wordt het terrein bouwklaar gemaakt. Vermoedelijk gaat eind maart de schop in de grond. De uitbreiding moet klaar zijn in het voorjaar van 2020, 75 jaar na de overdracht van het gevangenenkamp aan het Rode Kruis.