december 17, 2018

Vriendenaanbieding Korting rondleiding Russisch Ereveld

Vrienden van het vfonds vinden Vrede en Vrijheid belangrijk. Voor onze vrienden hebben wij regelmatig interessante aanbiedingen.

Zo krijg je het hele jaar door met je persoonlijke vfonds vriendenpas 50% korting op de rondleiding door vrijwilligers op het Russisch Ereveld in Leusden.

Heb jij nog geen (gratis) vriendenpas? Vraag hem vandaag nog aan op onze aanmeldpagina dan heb je hem binnen 10 dagen in huis. Laat ook je partner, kinderen en vrienden een vriendenpas aanvragen zodat ook zij kunnen meegenieten van alle interessante aanbiedingen. 

Theatrale audiotour (luistervoorstelling) Licht

Van zaterdag 2 maart t/m zondag 17 maart vindt er een speciale luistervoorstelling ‘Licht” plaats op het Russisch Ereveld. De voorstelling voert bezoekers na zonsondergang met een koptelefoon langs de lange rijen oorlogsgraven van Sovjetsoldaten, die met light art subtiel worden verlicht. Op intieme wijze ontdekt het publiek de onbelichte verhalen die schuil gaan achter deze grafstenen.

Vanaf 24 december is aanmelden mogelijk via www.lichtopereveld.eu

Er is beperkt plek maar als je je nu al aanmeldt krijg je voorrang bij de indeling. (Aanmelden is vooralsnog vrijblijvend, meer informatie over de data en tijden volgt.)

Laudio Licht Flyer A5 staand V23kopie1De schemer valt, je stapt het veld op en komt oog in oog te staan met rijen grijze stenen met daarop namen die je niet kunt ontcijferen. Een meisje kruist je pad en toont je de binnenkant van haar jas: ‘Zie jij meer als je kijkt?’. Licht werpt lange banen op het gras. Je loopt verder en hoort via je koptelefoon marcherende soldaten en een onverstaanbare taal. Totdat er een stem opduikt die je verstaat: een jongen uit Smolensk wordt krijgsgevangene gemaakt, een vrouw uit Tbilisi vindt na 75 jaar haar vader terug in Leusden en een jonge journalist uit Amersfoort begint aan zijn levenswerk: deze Sovjetsoldaten identificeren.
De theatrale audiotour LICHT neemt je mee naar een duistere vlek in onze geschiedenis: het Sovjet Ereveld. Daar – op 2000 kilometer van de Russische grens – liggen 865 oorlogsslachtoffers uit een land dat niet meer bestaat. Maar de nabestaanden nog wel. Deze theatrale audiotour voor je oren onthult de onbelichte verhalen die schuilgaan achter de stenen.
Juist nu, met de moeizame verhoudingen tussen verschillende landen, stelt LICHT in het decor van het verleden de vraag: is wat je ziet, alles wat er is, of schuilt er meer achter? Kunnen we elkaar verstaan?
LICHT biedt je de mogelijkheid om een eindje met de onbekende ander mee te lopen. LICHT laat je niet horen, maar luisteren. Niet kijken, maar zien.

Over het Russisch Ereveld
Op het Russisch Ereveld in Leusden, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven.

In september 1941 kwamen bij station Amersfoort 101 krijgsgevangenen aan uit Centraal-Azië, vermoedelijk hoofdzakelijk uit Oezbekistan. Tijdens hun verblijf in Kamp Amersfoort werden de Russen, zoals ze werden genoemd, beestachtig behandeld. Binnen een halfjaar overleden 24 van hen aan honger, ziekte en mishandeling. Op 9 april 1942 werden de overgebleven 77 gefusilleerd. Het zou de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog blijken te zijn. Op de plaats van de executie is een monument opgericht, waar de Stichting Russisch Ereveld sinds 2012 jaarlijks een herdenking houdt. Na de oorlog werden hun stoffelijke overschotten herbegraven op Rusthof. 

Op het American Battlefield in het Limburgse Margraten lagen 691 soldaten uit de Sovjet-Unie begraven. 
Na de oorlog werden deze soldaten overgebracht naar Amersfoort, waar ook de 101 in en nabij Kamp Amersfoort overleden ‘Russen’ begraven lagen. Omdat op Rusthof onvoldoende ruimte was, werd een aparte begraafplaats aangelegd. Dit Russisch Ereveld werd op 18 november 1948 geopend door minister van oorlog W.F. Schokking.