april 25, 2019

Vriendenaanbieding: veteranenkorting voor Dark Numbers over Srebrenica

Vrienden van het vfonds vinden Vrede en Vrijheid belangrijk. Voor onze vrienden hebben wij regelmatig interessante aanbiedingen:

Heb jij vorig jaar de voorstelling DARK NUMBERS over de val van Srebrenica gemist? Dan heb je nu de kans dat in te halen. De voorstelling speelt na een internationale tournee op 14 en 15 mei weer in Frascati. 

Speciaal voor Veteranen hebben we een kortingscode ingericht, waarmee zij 3,50 Euro korting krijgen op de standaardprijs van 15,00 Euro. Vraag je kortingscode op via info@vfonds.nl en bestel dan hier je kaartjes. De actiecode wordt ingevoerd aan het einde van het bestelproces nadat je je hebt aangemeld als nieuwe gebruiker/klant. 

Op onze Facebookpagina bieden we voor vrienden 2 x 2 vrijkaarten aan voor de voorstelling van woensdag 15 mei. Laat voor 1 mei weten waarom jij die kaartjes wilt winnen en met wie jij naar deze voorstelling gaat en misschien zijn de kaartjes voor jou! 

Ben je nog geen vriend van het vfonds? Schrijf je dan snel in op www.vfonds.nl/word-vriend/. Onze vriendschap is helemaal gratis.

word vriend groot

Kijk voor meer informatie op www.frascatitheater.nl/darknumbers
Frascati 1 (Nes 63) bevindt zich in het hart van het centrum van Amsterdam, centraal gelegen achter de Dam en het Rokin. Het theater is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto.

 

Over DARK NUMBERS

Na een succesvolle Europese tour is de performance DARK NUMBERS voor de laatste keer te zien in Frascati. Voor deze voorstelling, die in de media veel stof deed opwaaien, nodigde de in Bosnië geboren theatermaker Tea Tupajić veteranen van het Nederlandse bataljon Dutchbat III uit als mede-makers en performers.

“We learn from history that we learn nothing from history.” George Bernard Shaw 

‘aangrijpende getuigenis van oud-dutchbatters’  ★★★★ Theaterkrant

Gedurende de Bosnische oorlog in de jaren ’90 stond Dutchbat III onder het commando van de Verenigde Naties. Het was hun taak om de moslimenclave Srebrenica, die door de VN was aangewezen als safe zone te beschermen. Op 11 juli 1995 namen Bosnisch-Servische troepen onder het bevel van Generaal Mladić de stad in. De bevolking zocht daarop massaal bescherming in het door Dutchbat III beveiligde gebied. Onder het voorwendsel de bevolking te evacueren, werden de vrouwen en kinderen in bussen weggevoerd. Mladić verzekerde Dutchbat III dat de resterende mannen en jongens veilig waren en kort erna zouden volgen.

Op 21 juli verliet Dutchbat III de enclave. In de daaropvolgende dagen werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens door Bosnisch-Servische troepen gedood.

In 2004 verklaarde het Internationaal Strafhof in Den Haag de gebeurtenissen tot een daad van genocide. Kofi Annan noemde het de ergste misdaad die op Europese bodem was begaan sinds de Tweede Wereldoorlog.

Met het geloof dat kunst ruimte kan bieden voor antwoorden die het juridische proces nooit kon geven, opent Tupajić één van de donkerste verhalen uit de recente Europese geschiedenis. In DARK NUMBERS presenteert ze intense en ongecensureerde verhalen van de Dutchbat-veteranen. Wie waren deze jonge mannen en vrouwen? Wat motiveerde hen naar een oorlog te gaan die niet van hun was? Welke beelden houden hen nu nog wakker?

‘Dutchbat staat symbool voor alles wat in Srebrenica misging. Maar hoe gaat het nu met de mensen van dat bataljon? Regisseur Tea Tupajić zet er in Dark Numbers vier op het toneel.’  De Morgen

“Een trauma heb ik toch wel opgelopen. Na tien jaar heb ik met een psycholoog gesproken, dat hielp, maar nog weer tien jaar later kwam het terug.” Trouw

Dutchbatters krijgen in Dark Numbers een gezicht (drie sterren) Volkskrant

Veteranenblad Checkpoint publiceerde in mei 2018 een interview van Anne Salomons met Tea Tupajić en veteraan Olaf Nijeboer over DARK NUMBERSKlik hier voor het interview met Tea In de Checkpoint 

concept & uitvoering Tea Tupajić performers Liesbeth Beukeboom-de Jong, Wim Dijkema, Hans de Jong, Gerry Kremer, Olaf Nijeboer, Alice Schutte en Jeroen van der Werke techniek Attila Nemeth productie Frascati Producties co-productie Veem House for Performance (Amsterdam), BIT Teatergarasjen (Bergen), Theatre Garonne (Toulouse) Teaterhuset AvantGarden (Trondheim) en Inkonst (Malmö, Zweden) in samenwerking met het Veteraneninstituut. 

vfonds