september 26, 2018

Vriendenaanbieding: voor 1 euro naar Bevrijdingsmuseum Zeeland in november en december

Vrienden van het vfonds vinden Vrede en Vrijheid belangrijk. Voor onze vrienden hebben wij regelmatig interessante aanbiedingen.

Zo kun je in november en december 2018 met je persoonlijke vriendenpas al voor 1,- euro naar het Bevrijdingsmuseum in Zeeland (Coudorp 41 – 4455 AH Nieuwdorp)
https://www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl

Aanmelden Bevrijdingsmuseum

Heb jij nog geen (gratis) vriendenpas? Vraag hem vandaag nog aan op onze aanmeldpagina dan heb je hem binnen 10 dagen in huis. Laat ook je partner, kinderen en vrienden een vriendenpas aanvragen zodat ook zij kunnen meegenieten van alle interessante aanbiedingen. 

Over het museum: 
De basis van het museum is de persoonlijke collectie van initiatiefnemer Kees Traas. Hij heeft zijn collectie overgedragen aan de stichting om ervoor te zorgen, dat niet alleen de objecten, maar vooral de verhalen bewaard zouden blijven voor toekomstige generaties. Ieder object heeft zijn eigen verhaal en dat maakt een bezoek aan dit museum tot een unieke belevenis. (Lees hier bijv. het verhaal over het Bataljonsboek)

In het Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt de Slag om de Schelde een centrale plaats in. Deze slag vond plaats in de periode 18 september tot 9 november 1944 (na de mislukte slag om Arnhem). De Slag om de Schelde heeft niet die aandacht in de Nederlandse geschiedenis gekregen die het verdiende. Door de gewonnen Slag om de Schelde werd een groot deel van Zeeland bevrijd en kwam er een vrije doorgang over de Schelde. Antwerpen werd een belangrijke aanvoerhaven van de geallieerden in de strijd tegen de Duitsers. De duur van de strijd werd door de gewonnen Slag om de Schelde aanmerkelijk ingekort. Dat de Slag om de Schelde gepaard ging met veel slachtoffers, zowel burgers als soldaten mag niet vergeten worden.

Bevrijdingspark Zeeland
Het Bevrijdingspark bij het museum laat op een oppervlakte van 3 hectare de Slag om de Schelde zien. Zeeuwse elementen zoals water, strand en dijken zijn de basis met daarbij bunkers, versperringen, tanks en zelfs een gerestaureerde noodkerk uit Ellewoutsdijk. Het stiltebos omzoomt de noodkerk. In het bos is plaats voor bezinning en reflectie.

Plattegrond Bevrijdingsmuseum small2

De nieuwe plannen voor Bevrijdingsmuseum Zeeland

In het park wordt met steun van het vfonds en dankzij de extra trekking van de Nationale Postcode Loterij in 2019 een nieuw tentoonstellingspaviljoen gerealiseerd. Het nieuwe paviljoen is verdeeld in de Roosevelt Experience en het tentoonstellingsgedeelte. De Roosevelt Experience vertelt de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Naties en de verankering van de Vier Vrijheden in de Universele Verklaring van de Rechten van de mens. Daarnaast zal de Roosevelt Experience een podium bieden voor actuele vrijheidsthema’s en de Four Freedoms Awards documenteren met onder meer een ‘Wall of Freedom’.