Veteranenvlag-vfonds
juni 18, 2020
Artikel

Vriendenaanbieding: win een Veteranenvlag

Deze aanbieding is niet meer geldig. Je kunt nog de Veteranenvlag nog wel bestellen op www.veteranenshop.nl.

Nederlandse Veteranendag kunnen we natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan, ook al kunnen we niet samen zijn op het Malieveld. Naast een bijzonder, aangepast programma om te volgen is er nog een mooie manier om de veteranen te eren: hijs de Veteranenvlag! Deze bijzondere vlag van de Veteranenshop vertegenwoordigt iedere veteraan, jong en oud. Van elke verkochte vlag doneert de Veteranenshop bovendien een percentage aan veteranenstichtingen.

Vriendenaanbieding: win een Veteranenvlag

Op Nederlandse Veteranendag zal het vfonds deze vlag uithangen en op deze manier de veteranen eren. Doe je met ons mee? We geven er drie weg (1 m bij 1.50 m, excl stok). Stuur vóór dinsdag 23 juni een foto van de plek waar jij de vlag wilt ophangen + jouw NAW-gegevens naar communicatie@vfonds.nl om kans te maken. De winnaars ontvangen dinsdag bericht.  

Betekenis van de Veteranenvlag

Edo, veteraan en bedenker van de Veteranenvlag, vertelt: “In 2005 volgden een aantal veteranen vanuit een diversiteit aan uitzendingen samen therapie. Zij vonden dat met veteranendagen de veteraan zelf ook moest kunnen vlaggen. Dit om te uiten dat zij zelf veteraan waren, maar tevens om respect te tonen aan andere veteranen. Na vele overlegmomenten en ontwerpen kwam ik tot de getoonde vlag. De veteranen-V benodigt hierbij geen uitleg: die staat voor zichzelf. Met iedere veteraan – zowel jong als oud – wordt rekening gehouden. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende veteranen, uitzendingen of leeftijden. Dit om aan te tonen dat de veteranen samen sterk zijn.”

Uitleg kleuren A:

  • Lichtblauw:  VN uitzendingen (vb Korea-Unifil-Unprofor)
  • Rood/wit/blauw: De Nederlandse driekleur; het land waarvoor we uitgezonden zijn
  • Groen:  Groene uitzendingen zoals WW2, Ned. Indie, SFOR en ISAF

Uitleg kleuren B:

  • Lichtblauw: Luchtmachteenheden
  • Rood: Kleur van de oorlog/ het geweld dat men ter plaatse aantrof
  • Wit:  Kleur van de vrede die men trachtte te brengen
  • Donkerblauw:  Marine-/ Marechaussee-eenheden
  • Groen: Landmachteenheden