synagoge-groningen-vfonds
juli 29, 2020
Artikel

Vrijheid met een zwarte rand: Joods Groningen na de bevrijding

Dat de bevrijding niet altijd en niet voor iedereen een feestelijke gebeurtenis was wordt wel duidelijk in de onlangs geopende expositie Vrijheid met een Zwarte Rand. Van de vijfduizend leden tellende Joodse gemeenschap in Groningen waren er na de oorlog nog maar driehonderd in leven. Hoe was het voor Joden om na de Tweede Wereldoorlog terug te keren naar Groningen? Wat is in de provincie nog overgebleven van het Joodse leven?

De expositie in de Synagoge Groningen geeft antwoorden op deze en andere vragen over de naoorlogse Joodse gemeenschap van Groningen. Aan de hand van bijzondere foto’s, persoonlijke verhalen, documentaires en objecten wordt het beeld over het Groningse Joodse leven na de bevrijding verteld.

Periode: Vanaf 17 juli gedurende gehele zomer 2020
Plaats: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag, 13.00 – 17.00 uur, donderdag en vrijdag vanaf 10.30 uur

Vriendenaanbieding

Als vriend van het vfonds kunt u voor € 2,- de Synagoge Groningen en de expositie bezoeken. Entree + rondleiding € 3,50. Stuur een mailtje naar communicatie@vfonds.nl o.v.v. Vriendenaanbieding Synagoge Groningen, dan ontvangt u van ons een bevestigingsmail.

RTV Noord lichte een bijzonder verhaal uit de expositie uit in dit artikel. Of bekijk hier de reportage die OOG Radio & Televisie maakte over Vrijheid met een Zwarte Rand:

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.