oktober 30, 2023
Artikel

Vrijheidscolleges special: Israël en Palestina

In vrijheid samenleven van twee volken op één stukje land dat al eeuwenlang beladen is lijkt op dit moment verder weg dan ooit voor de Israëliërs en de Palestijnen.

Na de terroristische aanslag van Hamas keek de wereld geschokt toe. Ook de Israëliërs zelf zijn in shock. Hoe kon hun goed beveiligde land toch zo geraakt worden? De aanslagen van Hamas waren zo gruwelijk en bizar dat er direct tweespalt ontstond. Is de tegenreactie van Israël dan gerechtvaardigd en wat is dan proportioneel? Het lijkt dat je een kant moet kiezen en het voelt onveilig om je uit te spreken. Ook in Nederland slaat de verdeeldheid toe.

Bestaat er vrijheid zonder vrede en vrede zonder vrijheid? Hoe kom je tot vrede én vrijheid van de mensen die er middenin zitten? Tijdens dit Vrijheidscollege gaan we in gesprek met vier sprekers die ieder een eigen persoonlijke kant van een ingewikkelde geschiedenis vertellen.

Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker van Joodse komaf, onderzoeker Lydia de Leeuw woonde tot voor kort zelf in Gaza, Radi Suudi is Palestijns Nederlandse journalist en politicoloog en tot slot zal arabist en antropoloog Leo Kwarten de geschiedenis van het conflict duiden. Samen met de gespreksleider Oscar Kocken kijken zij over hun eigen verdriet heen omdat verbinding de enige manier is om tot een oplossing te komen. Femke Rotteveel van FOTODOK selecteert speciaal voor deze talkshow documentaire foto’s, omdat beelden nieuwe en andere perspectieve kunnen toevoegen.

Tijdens deze avond is er uiteraard ook ruimte voor het publiek om mee te praten en van gedachten te wisselen met de gasten. Want met elkaar praten in plaats van over elkaar is momenteel de manier om ook hier de rust te bewaren en in dialoog met elkaar te blijven.

Dit programma is een samenwerking tussen Vrijheidscolleges, Bevrijdingsfestival Utrecht, De Bibliotheek Utrecht, FOTODOK en de stichting Neve Shalom/Wahat al Salam.

Vfonds ondersteunt de Vrijheidscolleges omdat we het gesprek over vrijheid moeten blijven voeren ook als het lastige thema’s zijn.

Locatie: Bibliotheek Utrecht, Theater
Adres: Neude 11, 3512AE Utrecht
Datum: Maandag 30 oktober
Tijd: 19:30 – 21:00 (inloop: 19.00)