september 4, 2023
Event

Lezing op 20 september over vrijheid en verzet – de Balie 

De Poolse activiste Justyna Wydrzyńska is veroordeeld tot 8 maanden werkstraf voor het helpen van een zwangere vrouw bij het verkrijgen van abortuspillen. Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat een rechtszaak als deze in Europa is gevoerd. Tijdens de Vrijheidslezing op 20 september in de Balie in Amsterdam zal Wydrzyńska haar visie op vrijheid en verzet geven (in het Engels). 

Polen heeft een van de strengste abortuswetten van Europa. Van de 27 EU-lidstaten zijn er slechts twee landen (waaronder Polen) die abortus verbieden als een vrouw daarom vraagt. In Polen is abortus alleen toegestaan als het leven van de vrouw in gevaar is of als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Activiste Justyna Wydrzyńska is lid van het Abortion Dream Team, een collectief van activisten dat vrouwen in Polen advies geeft over abortus en hen laat zien waar ze abortuspillen kunnen bestellen. Elk jaar helpt het collectief ongeveer 30.000 vrouwen om toegang te krijgen tot de abortuspil – een veilige manier om zwangerschappen tot 12 weken te beëindigen. 

Over Justyna Wydrzyńska 

Justyna Wydrzyńska’s eigen abortuservaring, zonder steun of toegang tot betrouwbare informatie, gaf haar de kracht en motivatie om anderen te helpen geïnformeerde beslissingen te nemen over hun reproductieve leven. Justyna is medeoprichtster van Women on the Net en Abortion Dream Team, een activistisch collectief dat campagne voert tegen abortusstigma’s en advies geeft over veilige abortussen in Polen, waar de abortuswetgeving tot de meest restrictieve van Europa behoort. 

Op 20 september om 20.00 uur geeft ze haar visie in de Vrijheidslezing. Meer informatie en kaarten bestel je via de website van de Balie.

Over de vrijheidslezing 

Vrijheid is iets dat we in Nederland vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Vier keer per jaar nodigt De Balie iemand uit die uit eigen ervaring weet wat het betekent om niet vrij te zijn. We willen hun verhalen delen, hun boodschap verspreiden en leren van hun strijd. In de serie ontving De Balie vrijheidsstrijders als de Egyptische schrijfster en activiste Nawal el Saadawi, de Oegandese LGBT-activist Frank Mugisha en de Hongaarse journaliste Veronika Munk.