mei 12, 2022
Artikel

Vrijwilligers gezocht voor onderzoeksproject Scars of War

Wat gaat er schuil in het landschap van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi? Het onderzoeksproject Scars of War brengt de komende maanden onontdekte sporen in het landschap uit de Tweede Wereldoorlog in kaart en maakt mensen meer bewust van het erfgoed en de verhalen van de Tweede Wereldoorlog. Vrijwilligers kunnen op digitale hoogtekaarten meespeuren naar bomkraters en loopgraven.

Onontdekte sporen

Er liggen nog talloze vergeten en onontdekte sporen uit de Tweede Wereldoorlog op de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied is destijds veel gebruikt door de Duitsers en vaak betrokken geweest bij oorlogshandelingen op de grond en in de lucht. Veel van deze sporen zijn echter nooit goed in kaart gebracht. Veel mensen weten daarbij eigenlijk helemaal niet wat er in hun eigen woonomgeving heeft afgespeeld. Met Scars of War (littekens van de oorlog) wil Landschap Erfgoed Utrecht bewoners en andere geïnteresseerden een beter en completer beeld geven van het ‘conflict landschap’ uit de Tweede Wereldoorlog van de Utrechts Heuvelrug en het Gooi, en hen hierbij betrekken.

Uniek project

De hoeveelheid sporen is te groot om met een klein groepje personen allemaal handmatig te analyseren. Daarom is er gekozen voor een gecombineerde aanpak van geautomatiseerde detectie (Deep Learning of Artificial Intelligence) en het betrekken van burgers (Citizen Science). Dat maakt het onderzoek uniek; nog niet eerder was er een citizen science project gericht op het landschap van de Tweede Wereldoorlog in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Vrijwilligers gaan hoogtekaarten (LiDAR) afspeuren en markeren wat zij zien.

Meewerken aan dit mooie project? Dat kan! Vanachter uw computer kunt u zoveel hoogtekaarten afspeuren als u zelf wilt. Inschrijven doet u hier: www.landschaperfgoedutrecht.nl/scarsofwar